мар 22

ГРАДСКО ВЕЋЕ: СПРЕМНИ ПРОЈЕКТИ ЗА ПОКРАЈИНСКИ КОНКУРС У ОБЛАСТИ ВОДОСНАБДЕВАЊА

52. седница Градског већа

Град Сомбор ће поднети пријаву на конкурс Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који се односи на суфинансирање изградње и реконструкције водних објеката у  јавној својини и објеката фекалне канализације, одлучено је на 52. седници  Градског већа, одржаној 22. марта 2017. године.  Аплицираће се са четири пројекта и то: Реконструкција постројења за дезинфекцију воде на фабрици воде у Бездану, изградња водовода у делу Блока 45, изградња канализације отпадних вода у делу улице  Матије Гупца и делу улице  Славујев венац и са пројектом изградње канализације отпадних вода у улици Филипа Кљајића  у Сомбору.

Градско веће је прихватило предлог Комисије за доделу дотација социјално-хуманитарним организацијама са територије града  по расписаном конкурсу. Комисија је, наведено је у информацији Градском већу, размотрила приспеле приговоре, оценила их као неосноване и остала при предлогу расподеле  утврђене на седници Комисије одржане 09. фебруара 2017. године. Комисија је одлучила, а Веће прихватило да дотације за пројекте добије 27 социјално-хуманитарних организација, за које је у буџету Града опредељено  2.200.000,00 динара.

Утврђено је и да ће се у 2017. години урадити појачано одржавање и санација атарских путева: Шикара – Јосићки пут, Стапарски – Сивачки пут, део Јосићког пута и Сретићев салаш.

Веће је прихватило програм рада и усвојило финансијски план  Градске организације  Црвеног крста у Сомбору, те одлучило о имовинско-правним, финансијским и другим питањима из делокруга свог рада.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 22

ДОБРА САРАДЊА ГРАДА И АМБАСАДЕ НЕМАЧКЕ

Градоначелница са сарадницима

Традиционално добра сарадња Града Сомбора са Амбасадом Немачке и Хуманитарним удружењем Немаца „Герхард“, наставиће се организовањем изложбе о Мартину Лутеру, којом ће започети обележавање 500-те годишњице реформације.

Тим поводом на пријему код градоначелнице Душанке Голубовић био је Јорг Станошек Бекер (Jörg Stnoßek Becker), аташе за културу у  Немачкој амбасади.

Пријему, организованом 21. марта 2017. године,  су присуствовали и члан Градског већа за културу и информисање Немања Сарач, Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за културу и информисање, Милан Стојков, главни градски архитекта, Антон Бек, председник ХУН „Герхард“ и председник Извршног одбора Националног савета немачке националне мањине, Михаел Плац, члан Националног савета немачке националне мањине и Габријела Богишић, ХУН „Герхард“.

***

Мартин Лутер је теолог који је 31. октобра 1517. године своје виђење реформације навео у 95 теза и  окачио их  у близини цркве у Витенбергу.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 21

БУЊЕВАЧКА НАЦИОНАЛНА ЗАЈЕДНИЦА ТЕМА РАЗГОВОРА ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ СОМБОРА И ПРЕДСЕДНИЦЕ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА БУЊЕВАЦА

Копија Слободног и краљевског града Сомбора из 1749. године

Срби и Буњевци  у  Сомбору заједно живе вековима. Заједно су две године прикупљали  рајнске  форинте  како би Сомбору обезбедили статус града.  Када су сакупили 150.000 рајнских форинти  царица Марија Терезија је  17. фебруара 1749.  године, потписала Елибертациону повељу  и  Сомбору доделила статус „Слободног и краљевског града“.

Повеља којом је Сомбор проглашен „слободним краљевским градом“ је једина оригинална сачувана повеља.

Отуда  и одлука градоначелнице Града Сомбора  Душанке Голубовић да прву копију оригиналне Повеље, поклони  председници Националног савета буњевачке националне мањине др Сузани Кујунџић Остојић, приликом протоколарне посете.

Током протоколарног сусрета разговарано је и о буњевачкој националној заједници данас, раду удружења и другим питањима од значаја за ову националну заједницу. И градоначелница Сомбора и председница буњевачке националне заједнице су истакле да се  буњевачка национална заједница у Сомбору  негује, да постоји добра воља за сарадњу и подршку буњевачким удружењима.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 20

МАРТОВСКА КЛАСА ВОЈНИКА, ДОБРОВОЉАЦА, ПОЛОЖИЛА ЗАКЛЕТВУ

Честитке на положеној заклетви од првог човека Министарства одбране, министра Ђорђевића

Војници, добровољци, мартовске класе 2017. године који војни рок служе у Првом центру за обуку Војске Србије у Сомбору положили су 18. марта, свечану заклетву. Заклетви је присуствовао министар одбране Зоран Ђорђевић, представници Града Сомбора – Душанка Голубовић, градоначелница, председник Скупштине града прим. др Зоран Парчетић и заменик градоначелнице Антонио Ратковић. Свечаној заклетви присуствовали су и представници Западнобачког управног округа, верских заједница, родбина и пријатељи.

Честитајући војницима,  министар одбране је казао да војничку заклетву српски војници сматрају часним чином.

„Одбрана земље за наш народ је одувек представљала израз достојанства и била је више од обавезе. Грађани Србије свесни су значаја безбедности земље, а онај ко изабере да постане војник тај заслужује посебно поштовање јер бити војник  значи служити општем добру… Добро упамтите речи заклетве и поносите се њоме, као што се Србија данас поноси вама. Нека вас дата заклетва испуни поносом и достојанством и нека још више ојача вашу љубав према отаџбини Србији“, казао је министар одбране Ђорђевић.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 19

У СОМБОРСКА СЕЛА ДИСТРИБУИРАНО 550 ПРЕХРАМБЕНИХ ПАКЕТА ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ

Организација Црвеног крста Сомбор дистрибуирала је 550 пакета за социјално угрожене у сомборским селима. Корисници социјалне помоћи пакете ће преузимати у сеоским месним заједницама.

Прим. др Зоран Парчетић, председник Скупштине града Сомбора казао је да је до малог застоја у подели прве транше помоћи дошло због спровођења обавезне процедуре, односно јавне набавке која је успешно окончана.

„Друга подела ће бити врло брзо, већ наредног месеца,  тако ћемо успоставити континуитет у подели прехрамбених пакета социјално најугроженијим становницима. У овој транши биће подељено 550  пакета, који су по саставу, количини и  квалитету исти као пакети дистрибуирани прошле године“, казао је др Парчетић и навео да ће до краја године у укупно шест транши бити подељено 3300 пакета.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 18

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛА АЛЕКСА ШАНТИЋ

Православна црква у А. Шантићу изграђена захваљујући донаторима

Градоначелница Душанка Голубовић са сарадницима је посетила Алекса Шантић. Градоначелница је истакла да је циљ посете, да се грађани више информишу и упуте на бољу сарадњу са јавним комуналним предузећима и јавним установама, те да се отворено разговара о проблемима и да се утврди динамика решавања проблема.

„Увек постоји могућност и начин  да се проблеми решавају, један по један. Реците и какво је ваше виђење правца развоја  Шантића“, казала је Голубовић, на почетку састанка са представницима Савета МЗ „Алекса Шантић“, радницима ЈКП „Простор, пољочуварима и другим мештанима.

На састанку у Шантићу били су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, чланови Градског већа: за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић, за област пољопривреде и заштите животне средине Дарко Радуловић, Антонија Нађ Косановић, за област спорта, деце и омладине.

Састанку су присуствовали и начелници Одељења за пољопривреду, Одељења инспекције и комуналне полиције, Одељења за комуналне делатности и других служби, те директори јавних комуналних предузећа.

Председник Савета МЗ Александар Ђорђевић као горући проблем навео је водоснабдевање и то како са аспекта квалитета, тако и са аспекта квантитета воде.

Pročitati ostatak ovog unosa »

мар 17

Државни секретар за спорт Перуничић Програмско финансирање спорта на свим нивоима

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић на трибини у Сомбору

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић, разговарао је се представницима спортских организација  Сомбора  о примени   Закона  о спорту.

Перуничић је навео да је протекла година од када је Закон донесен, те да је протекли  период био период прилагођавања, а од фебруара 2017. године Закон се примењује у потпуности.

„Имали смо велики консензус приликом доношења закона, преко 3000 људи учествовало је у припреми, а  на седници Народне скупштине  Закон о спорту је донет без иједног гласа против.  То показује колико је значајан спорт у Републици Србији“, истакао је Перуничић.

Државни секретар је истакао да су многе ствари у Закону о спорту промењене на боље. „Далеко од тога да је све савршено, а већ наредне године биће донета Стратегија развоја спорта за  наредне четири године. Већ се раде упоредне анализе за период од 2014. године. Желимо да видимо шта можемо да побољшамо и оно шта је било добро да унапредимо. И држава је учинила уступак смањујући порезе онима који улажу у спорт. Оно што је спорт добио, то је да спортисти плаћају дупло мањи порези на доходак грађана, што је добро за спортисте, али је са друге стране ударац на буџет Републике Србије. И кроз то се показује снага спорта“, казао је Перуничић и истакао да се Законом жели увести ред у спорт и отуда систем финансирања мора бити јединствен на свим нивоима.

Pročitati ostatak ovog unosa »

мар 17

ОДРЖАНА 51. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

Градско веће је на 51. седници изменило решење о образовању Жалбене комисије као колегијалног органа у локалној самоуправи, који  у другом степену одлучује о жалбама службеника, њиховим правима и дужностима, као и о жалбама учесника интерног и јавног конкурса. Према усвојеним изменама за новог председника именована је дипл. правник Невена Росић, начелница Одељења за скупштинске и извршне послове у Градској управи. У образложењу измена, наведено је да се Невена Росић за председника Жалбене комисије именује због ефикаснијег рада комисије.

Градско веће је усвојило и закључак за отварање нове позиције и обезбеђивање додатних средстава у оквиру финансијског плана ГБ „Карло Бијелицки“, те закључак о обезбеђивању додатних средства за накнаду штете ПУ „Вера Гуцуња“ Сомбор.

На 51. седници, одржаној 16. марта 2017. године, Веће је одлучило и о другим питањима из делокруга свога рада.

Послови и информисања и односа са јавношћу

мар 16

ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА МЛАДЕ ЗА ПЕРИОД 2017 – 2021 НА ЈАВНОМ УВИДУ ДО 26. МАРТА

У складу са закључком Градског већа Града Сомбора, донетом на 47. седници, Предлог локалног акционог плана за младе Града Сомбора за период 2017 – 2021 ставља се на јавни увид младима и удружењима која се баве младима. Предлози и сугестије могу се доставити радној групи на е-маил: kancelarijazamlade@yahoo.com до 26. марта 2017. године.

Документ који се ставља на увид је у односу на Нацрт ЛАП-а,  допуњен предлозима које су доставили млади и удружења младих приликом јавне расправе.

Предлог Локалног акционог плана за младе Града Сомбора за период 2017 – 2021 доступан је у рубрици информације –  јавни увид.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 15

АКТИВНОСТИ ЛОКАЛНЕ АКЦИОНЕ ГРУПЕ „ПАНОНСКИ ФИЈАКЕР“

Посета Стапару

Локална акциона група (ЛАГ) „Панонски фијакер“ основана је 23. новембра 2016. године са основним циљем  да се кроз активности ЛАГ-а унапреди квалитет живота становништва  у сомборским селима.  Прикупљање пројеката  које  су чланице ЛАГ- а  у међувремену одабрале  као најзначајније за њихово насеље, је први корак који ће наредних дана предузети Управни одбор „Панонског фијакера“,  речено је  на састанку са Љиљаном Ђуришић, заменицом председника Управног одбора ЛАГ-а.

Ђуришићева је градоначелницу Сомбора Душанку Голубовић, информисала о формалностима  које су након оснивања ЛАГ-а већ обављене, као и о активностима које ће уследити.

Ђуришићева је навела да је Стапар већ одредио пројекте које ће у оквиру заједничких активности „Панонског фијакера“  настојати да реализује, те да очекује да  и остале чланице ЛАГ-а, ако већ нису,  приступе  избору  пројеката.

Састанку су присуствовали и заменик градоначелнице Антонио Ратковић,  Дарко Радуловић, члан Градског већа за област пољопривреде и заштите животне средине, Борис Буловић, помоћник градоначелнице, те Михаел Плац, шеф Одсека за локални економски развој.

Послови информисања и односа са јавношћу

мар 13

50. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА: ФИНАНСИЈСКА ПИТАЊА

50. седница Градског већа

Градско веће је, на 50. седници, дало сагласност на цену ланч пакета за потребе Народне кухиње, коју је после спроведене јавне набавке предложила Градска организација Црвеног крста Сомбор. Веће је сагласно да цена једног ланч пакета, са ПДВ-ом, износи 2.354,90 динара. У информацији коју је Црвени крст упутио Градском већу наводи се да ће током 2017. године социјално угроженим лицима у сомборским селима бити испоручено укупно 3.300 пакета, односно 550 пакета у шест транши. Дистрибуцију ће као и претходне године вршити Црвени крст Сомбор.

Чланови Градског већа су одобрили 50.000,00 динара  Удружењу бораца у Кљајићеву поводом откривања спомен плоче борцима из Кљајићева који су погинули у ратовима 1991-1999. године, а тада ће бити обележено и 70 година од оснивања Удружења бораца.
Одлучујући о захтевима спортских клубова,  Градско веће је одобрило 30.000,00 динара Боћарском клубу „Сомбор“ за  учешће на међународном турниру млађих селекција, 24.000,00 динара одобрено је Боксерском клубу „Сомбор“ за учешће на државном првенству за младе и сениоре, док је Кошаркашком клубу „Со кош“ за трошкове котизације у Кошаркашком савезу Војводине одобрено 25.000,00 динара.
За суфинансирање пројекта Народног позоришта „Санација енергетских губитака и побољшање енергетске ефикасности унутрашње расвете“,  Покрајински  секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај доделио је бесповратно 1.893.413,00 динара. С обзиром да  укупна вредност пројекта износи 2.997.540,00 динара,  Градско веће је одобрило недостајућа средства  у износу од 1.104.127,00 динара.
На 50. седници,  одржаној 13. марта 2017. године, Градско веће је  одлучило и о другим финансијским питањима.
Послови информисања и односа са јавношћу

мар 12

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧЕСТИТАЛА НА БРОНЗАНОЈ МЕДАЉИ КАРАТИСТКИЊИ ВАЊИ САВЕСКИ

Градоначелница са Вањом и тренером Косановићем

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић честитала је каратисткињи Вањи Савески и тренеру Петру Косановићу успешан наступ на 44. Европском првенству у олимпијском каратеу, на којем је Вања као капитен ката тима млађих сениорки освојила бронзану медаљу. Ово је Вањин највећи успех до сада, а у ката тиму први пут је наступала као јуниорка.

Вања и поред обавеза на Економском факултету и даље вредно тренира у КК „Сомборац“, чији је тренер и селектор карате репрезентације Србије – Косановић.

Косановић има само речи хвале за Вању, али и за остале каратисте који вредно тренирају и жељно очекују наредна такмичења.

Градоначелница је истакла да Град препознаје и вреднује рад успешних спортиста, те да их подржава  кроз конкурсе намењене спорту и талентованим спортистима.

Послови информисања и односа са јавношћу

Starije objave «

Zvanična internet prezentacija