ПРЕДАВАЊА О ИПАРД ПРОГРАМУ И ФОНДОВИМА ДОБРО ПОСЕЋЕНА

Антонио Ратковић

Антонио Ратковић

Дводневна предавања о ИПАРД  програму и фондовима наишла су на добар пријем код пољопривредника и предузетника. Едукација и  презентовање примера добре праксе у просторијама Пољопривредне стручне службе „Сомбор“(ПСС),  11. и 12. фебруара 2017. године слушало је више од 200  пољопривредника. 

Антонио Ратковић, заменик градоначелнице изразио је задовољство добрим одзивом љ

уди из области аграра, јер је циљ  локалне самоуправе да  се пољопривредници и предузетници едукују о ИПАРД програму и фондовима.

-ИПАРД програм и фондови ће нам бити доступни у другој половини 2017. године и желимо да будемо што спремнији.  Уједно ово је наставак активности после оснивања Локалне акционе групе.  Битно је да се људи што боље обуче за израду бизнис планова и остале потребне документације. Циљ нам је, пре свега, едукација младих људи и њихов останак на селу – истакао је Ратковић.

Урош Лековић, представник Регионалног центра за развојне пројекте који је учествовао у организовању овог дводневног предавања, казао је да је процедура аплицирања на ИПАРД програме захтевна, те да је битно разјаснити све нејасноће.

-Пољопривредник сам прави финансијску конструкцију за пројекат којим ће конкурисати на ИПАРД програм, и уколико испоштује сва правила тада може добити повраћај и до 65 одсто средстава од вредности пројекта – казао је Лековић.

Владимир Сабадош, директор  ПСС „Сомбор“ казао је да се  пољопривредници морају добро припремити за ИПАРД програм, те да поступак није једноставан и указао на чињеницу да се недовољно користе средства домаћих фондова.polčjoprivredđ

-Фондови Министарства пољоприведе и Покарајинског секретаријата за пољопривреду су на располагању  пољопривредницима  и ове године, баш као и прошле, а недовољно се користе. Од  милијарду динара из покрајинског фонда,  намењених пољопривреди, сомборски пољопривредници искористили су само 120 милиона динара. При томе,  99 одсто њих који конкуришу добију средства – казао је Сабадош.

Предавање је одржао Драган Мирковић, начелник Одељења за рурални развој Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, а присуствовао је и Дарко Радуловић, члан Градског већа за пољопривреду, као и надлежни у Одељењу за пољопривреду и рурални развој  и Одсеку за локални економски развој.