У СОМБОРУ ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА НАЛЕД-а

седница управног одбора НАЛЕД-а

У Сомбору је данас (23. фебруар 2017. године) одржана седница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, испред Града домаћина и као члан УО истакла је да је Сомбор као локална самоуправа већ дуги низ година члан НАЛЕД –а, те да постоје велике предности  чланства Града Сомбора у оваквој организацији.

„Сматрам да су изузетно важни  реформаторски циљеви и циљеви у области економског развоја које НАЛЕД као организација има и који су  значајно допринели и да се ставови министарстава и Владе Републике Србије реализују у сарадњи са овом организацијом, а на основу постављених циљева и остварених резултата НАЛЕД-а. Прошле године смо,  што на неки начин можемо приписати заслузи НАЛЕД-а, а у сарадњи са министарствима, успели да  успоставимо  електронску грађевинску  дозволу, убрзали  процедуре административних поступака. Постоје и друге  иницијативе за које сматрамо да ће за локалну самоуправу бити важне, а то је да постане  јавни сервис  доступан грађанима. На  тај начин ће се убрзати и олакшати како привредни и економски развој,  тако и живот грађана“,  истакла је пре почетка седнице Голубовић и додала да ће се са члановима УО НАЛЕД-а  састати и неколико сомборских привредника, а све у сврху повезивања  како локалне самоуправе са привредом – тако и са организацијама које раде у  циљу економског развоја.

Председник УО НАЛЕД- а Горан Ковачевић је навео да је основни задатак ове невладине организација  да помогне  да се створе што бољи услови за привређивање.

Душанка Голубовић, Горан Ковачевић

„Сматрамо да будућност ове  земље јесте  у привредном развоју. Добро је што су чланови  НАЛЕД-а  и  невладине и привредне организације, као и локалне самоуправе.  Желимо да обиђемо Србију, да видимо локалне прилике, да помогнемо онолико колико можемо“, казао је Ковачевић и

захвалио се градоначелници Сомбора на организацији састанка Управног одбора. Ковачевић се градоначелници Сомбора захвалио и на „озбиљном преданом учешћу у заједничким пословима“.

„Пре свега  зато што још увек у нашој земљи постоји једно зазирање од јавног посла у смислу да људи нису сигурни да ли ће баш њихове активности бити довољно добре и да ли ће имати неке резултате. Због тога нам је изузетно битно да имамо добру сарадњу са локалним самоуправама,  јер без сарадње са локалних  самоуправа  и привреде нећемо имати никакав дугорочни резултат“, истакао је Ковачевић.

Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕД-а говорила је о интерном  финансијском извештају  за 2016. годину, плану рада и календару активности у 2017. години.

Као најзначајнији резултати и допринос реформама у 2016. години наведени су: увођење е-дозволе у Србији – од 53.000 захтева решено је 95 одсто, од којих 80 одсто позитивно.

Други по значају је допринос унапређењу конкурентности Србије у међународним оквирима – скок на 47 позицију Doing Business liste за 2017. годину, као и напредак од 103 места у области грађевинских дозвола.

Значајни резултати су остварени и у сузбијању сиве зоне, унапређењу закона о државном премеру и катастру, стечају и у другим областима.

У 2017. години планови рада  су разврстани  по приоритетима. Први приоритет је регулаторна реформа и то пре свега реформа грађевинских дозвола (постоји  иницијатива за реформом катастра и пројекти обуке за е-дозволе, кол центар и унапређење подзаконских аката), Е-управа сива економија и друго.

Други приоритет којем ће се  посветити НАЛЕД  јесте локални развој и трећи се односи на рад на расту организације, односно развоју чланства. Речено је да ова организација тренутно има 280 чланова, а циљ је да до краја 2017. године има 300 чланова.

Седници УО НАЛЕД-а присуствовали су потпредседници УО:  Драгана Чукић, испред Удружења инжењера консултаната Србије, Станка Пејановић, генерална директорка компаније „Горење“ и Владан Васић, градоначелник Пирота, као и чланови Александар Ружевић, генерални директор Кока Кола Србија и Дејвид Литго, председавајући етичког комитета.