јул 19

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЕТА

Привредни савет - 13. седница

Привредни савет – 13. седница

Чланови Привредног савета, сходно раније покренутој иницијативи за проширење састава Савета ради заступљености свих привредних грана у раду овог саветодавног тела, закључили су да је потребно процедуру избора чланова Привредног савета учинити ефикаснијом и са тим захтевом, као и предлогом за проширење, обратиће се Градском већу града Сомбора.

Привредни савет је, на данашњој 13. седници, информисан о допису компаније PRETTY SWEATERS доо у вези са иницијативом за измену члана 103. Закона о раду, који је Привредна комора Србије упутила Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Иницијатива је покренута на основу захтева чланица Привредне коморе Србије које су утврдиле да се институт привремене спречености за рад, односно боловање,  злоупотребљава у пракси, речено је на седници Савета.

Чланови Савета су истакли да подржавају сваку иницијативу чији је циљ да се привредне и друге активности уведу у легалне токове, а o наведеној  иницијативи  ће се изјаснити у фази јавне расправе, односно у складу са процедуром која се спроводи приликом измена појединих чланова закона.

Седницом Привредног савета председавао је Димитар Павлевски, председник Савета, а у раду седнице активно су учествовали чланови Савета:  градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, те чланови Градског већа Мирослав Ковачић, за област комуналне делатности и инвестиције, Сава Дојић, за област финансија и привреде, Панто Петровић АМК „Магнет“, Иван Камерер, начелник Одељења за привреду туризам и локални економски развој. Седници је испред фирме „Фиорано“ доо  присуствовала Душица Еркић Живановић.

Послови информисања и односа са јавношћу

јул 18

ОДРЖАН ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОПЕДИСТЕ

Председник Савета за безбедност саобраћаја Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и Мирослав Ковачић, члан Градског већа и Савета за безбедност саобраћаја, са мопедистима учесницима обуке и представницима Агенције за безбедност саобраћаја и Асоцијације за безбедност мотоциклиста, на полигону код „Штранда“ на којем је одржана обука

У  Сомбору је реализован  пројекат „Тренинг безбедне вожње за мопедисте“. Пројекат је финансирала  Агенција за безбедност саобраћаја, а обуку мопедиста је спровела Асоцијација за безбедност мотоциклиста (АБМ) у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја на територији  града Сомбора.

Тренинг се састојао од теоријског и практичног дела обуке, а обухватио је више од 20 полазника – мопедиста.

Теоријски део обуке одржан је у великој сали у згради Жупаније и пре почетка едукације мопедисте је поздравио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице  и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја, који је истакао  изванредну сарадњу Савета са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

„Сомбор је једна од десет локалних самоуправа у којима се реализује овај пројекат, нажалост  због тога што је процењено да су мопедисти једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају.  Пројекат је бесплатан и нама као Савету за безбедност саобраћаја у граду пуно значи. Са Агенцијом за безбедност саобраћаја смо пре неколико месеци  у ОШ „Иво Лола Рибар“ организовали и тренинг за наше најмлађе учеснике у саобраћају и одржали обуку на полигону  за бициклисте“, казао је Ратковић.

Иван Бојовић, координатор пројекта испред Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да Агенција већ другу годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте, а од ове године и тренинг за мопедисте.

„Агенција је препознала овај пројекат као изузетно значајан,  јер према  неким анализама овај тренинг мења три до пет година возачког  искуства.  Наш циљ је да унапредимо знања  полазника и да допринесемо да  увежбавањем појединих радњи  које ће им бити неопходне, буду  безбедни учесници у саобраћају“, навео је Бојовић.

Мопедистима је теоријски део обуке о безбедној вожњи, изнео др Владимир Јевтић, председник АБМ-а, који је истакао да се тренинг безбедне вожње већ десетак година, као најбољи алат, користи у развијеним европским земљама.

„Нажалост обука и едукација у ауто-школама у Србији није на нивоу на којем би требала бити, јер је свака девета саобраћајна незгода у којој учествује мотоциклиста са смртним исходом.  Прошле године  у 59 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом за мопедисте,   возачи мопеда нису користили заштитну опрему“, нагласио је Јевтић који је на предавању говорио о факторима ризика, техникама безбедног управљања и другим факторима од значаја за безбедну вожњу мопедиста.

Након теоријског дела обуке, мопедисти су научено проверили на полигону у оквиру практичног – активног дела тренинга безбедне вожње мопедом.

Послови информисања и односа са јавношћу

јул 17

ПОЧЕЛО „СОМБОРСКО СПОРТСКО ЛЕТО 2018“

Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за спорт, децу и омладину представила је програм спортског лета

Манифестација „Сомборско спортско лето“ почела је јуче на градском купалишту „Штранд“ уз присуство великог броја припадника свих генерација, посебно деце и младих.

Присутне је поздравила Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за спорт, децу и омладину, која је истакла да је манифестација први пут организована прошле године и да је била изузетно добро прихваћена и посећена, што је и био разлог за организовање „Сомборског спортског лета 2018“.

„Циљ манифестације јесте промоција спорта као здравог стила живота, а то можемо учинити само ако мотивишемо децу и младе да се физички активирају. Због тога представљамо 13 спортских дисциплина у којима ће сви моћи да се опробају, а можда неко одлучи и да се посвети неком спорту. У сарадњи са волонтерима Црвеног крста припремили смо и неколико едукативних и креативних радионица и очекујем да ћемо се наредних седам дана лепо дружити, а нешто и научити о спорту и његовом утицају на развој тела и духа код деце и младих“, обратила се присутнима Нађ Косановић и посебно се захвалила спортским клубовима и Предрагу Мандићу, Илији Лалићу и Милошу Алексићу из Спортског савеза града Сомбора, на помоћи у организацији манифестације.

„Сомборско спортско лето 2018“ формално ће се одвијати наредних седам дана, односно до 22. јула, али се тада не завршавају спортска дешавања.

Програм „Спортић на базену“ намењен деци узраста од три до седам година, одвијаће се до краја лета на отвореном градском базену понедељком и средом од 9.00 до 10.00 часова.

До краја лета одвијаће се и „Фитнес дани“ и то понедељком, средом и петком од 19.00 часова на градском купалишту „Штранд“.

У суботу, 21. јула, на Трагу Светог тројства, од 19.00 часова одржаће се I Meђународно такмичење најјачих људи Србије и земаља региона, а последње недеље у јулу, од 25. до 29. јула, одржаће се Балканско првенство у одбојци за пионире.

Послови информисања и односа са јавношћу

јул 17

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА МАНДАТА АМБАСАДОРКЕ АУСТРАЛИЈЕ У СРБИЈИ

Амбасадорка Аустралије Џулија Фини са представницима градова и општина на Свечаном пријему у Скупштини града Београда

У Скупштини града Београда одржан је свечани испраћај амбасадорке Аустралије у Србији Џулије Патрише Фини којој је истекао мандат а која је, како се могло чути у Скупштини Београда, оставила неизбрисив траг посебно на очувању културног наслеђа Србије и промоцији традиције у служби локалног развоја и запошљавања. Њој су уручени збирка пиротских и стапарских ћилима и других аутентичних домаћих рукотворина као и орден Етно мреже, које ће понети у Аустралију. Овој свечаности у Скупштини града Београда присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Током пет година проведених у Србији, амбасадорка аустралије Џулија Фини била је јадан од највећих промотера културног наслеђа наше земље, очувања традиционалних занатских техника и економског оснаживања жена у руралним крајевима. О томе сведочи више од 40 догађаја, конференција, радионица, ткачких колонија и изложби које је организовала заједно са удружењем Етно мрежа и НАЛЕД-ом и више десетина са појединачним локалним самоуправама. Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић подсетила је присутне да су само у амбасадоркиној резиденцији одржане бројне изложбе, а да је њену личну колекцију рукотворина из Србије видео цео свет.

Амбасадорка Фини је истакла да јој је била велика привилегија да буде у Београду ових пет година, као и да оснаживање жена за њу представља један паметан, а не само политички коректан потез. Такође је истакла да јој је била додатна привилегија да учествује у очувању једног изузетног културног наслеђа у Србији.

Овом свечаном испраћају присуствовали су председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског већа, представници дипломатског кора, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић,  градоначелник Пирота Владан Васић као и представници градова, Нови Пазар, Сремска Митровица и Лозница, те председница Етно-мреже Виолета Јовановић.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

јул 16

ОД 19. ЈУЛА ИЗМЕНА РЕЖИМА САОБРАЋАЈА НА ДЕЛУ КОЛОВОЗА У УЛИЦМА 21. ОКТОБРА И ФИЛИПА КЉАЈИЋА

Због радова на атмосферској канализацији  у улицама 21. октобра и Филипа Кљајића у Сомбору, у периоду од 19.  јула до  9. августа 2018. године, измениће се режим саобраћаја  у наведеним улицама.

Саобраћај ће бити забрањен на деоници  од кружног тока на  Венцу војводе Степе Степановића до улице Јосифа Панчића.

За време измењеног режима, саобраћај ће се одвијати улицом Соње Маринковић и Подгоричком улицом са изласком  на Стапарски пут.

Радове на атмосферској канализацији финансира локална самоуправа, а извођач је „Војпут“ доо, Суботица. Након завршетка радова на атмосферским каналима приступиће се  пресвлачењу коловоза.

Послови информисања и односа са јавношћу

јул 13

НА НАГРАДНО ЛЕТОВАЊЕ НА БАЛАТОН ОТПУТОВАЛИ ЂАЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

Ђаци генерације отпутовали на наградно летовање у Мађарску, на Балатон

Ђаци генерације отпутовали на наградно летовање у Мађарску, на Балатон

Најуспешнији матуранти основних школа у школској 2017/2018. години отпутовали су на десетодневно наградно летовање у Мађарску. Наградно летовање за ученике обезбедила  је локална самоуправа, као својеврстан поклон и признање за њихов досадашњи успех у школовању.

Летовање се реализује у оквиру пројекта  „У знаку Европе и сигурности“, који се већ десет година успешно реализује као израз  братске сарадње града Сомбора и Кишпешта, XIX кварта Будимпеште. У оквиру  пројекта деца два града се посећују и друже.

Деца из Кишпешта већ су, од 29. јуна до 8. јула, боравила у Сомбору, а наредних 10 дана они ће бити домаћини  ученицима  из Сомбора.

Као и претходних година, домаћини су за госте из Сомбора припремили богат програм, према којем ће деца прва три дана боравка у Мађарској провести у Будимпешти, а потом у кампу на Балатону.

Леп и пријатан боравак у Мађарској ученицима је пожелео Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, испративши јутрос (13. јул)  на летовање  18 ученика.

Ученици, са којима ће све време бити и три васпитача, ће у Мађарској боравити до 22. јула.

Послови информисања и односа са јавношћу

 

Званична интернет презентација
No Notify!