сеп 26

ОДБОЈКАШИЦЕ СОМБОРСКОГ КЛУБА  „ЦВС“ ДРУГЕ НА ТРЕЋЕМ МЕЂУНАРОДНОМ ТУРНИРУ ЗА КАДЕТКИЊЕ У ОДБОЈЦИ

Домаћа екипа била је прва, Сомборке друге, а одбојкашице из Тења треће

Трећи међународни турнир за кадеткиње у одбојци „Twisters 2017“ одржан је у Тузли.

На турниру су учествовале  сомборске одбојкашице чланице  ОК „ЦВС“, ЖОК „Тења“ – Тења (Хрватска) и одбојкашице домаћег клуба ОК „Twisters“.

Турнир је прошао у фер и спортској атмосфери, а пехар и прво место освојиле су Тузланке које су победиле гостујуће екипе.

Сомборке су победиле екипу из Тења и освојиле друго место.

Сомборкама су осим тренера подршку пружили и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора и Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област спорта, деце и омладине, те Драган Максимовић, председник Управног одбора  Спортског савеза града Сомбора.

Са спортског терена у СКПЦ „Мејдан“, где је турнир 24. септембра 2017. године одржан, одбојкашице и представници градова су дружење наставили на Панонским језерима и договорили се да Сомбор буде домаћин следећег, 4. Међународног турнира за кадеткиње у одбојци.

                                                Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 26

ПОВЕЉА РЕЗЕРВАТА БИОСФЕРЕ „БАЧКО ПОДУНАВЉЕ“ УРУЧЕНА ПРЕДСТАВНИЦИМА СОМБОРА

Повеља за представнике подручја на чијој територији се простире резерват биосфере Бачко Подунавље

Повеља резервата биосфере „Бачко Подунавље“ уручена је Антонију Ратковићу, заменику градоначелнице града Сомбор, као представнику града на чијој територији се резерват простире.

Повеља је Ратковићу уручена на манифестацији „Дани Бача – Дани европске баштине“, на централној свечаности која 23. септембра 2017. године одржана  у Бачу.

Осим Ратковићу, Јасмина Татарац, генерална секретарка Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ, повељу  је уручила и Биљани Пањковић, директорки Покрајинског завода за заштиту природе, као и представницима општине Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка, на чијем подручју се такође простире резерват биосфере „Бачко Подунавље“.

Манифестацији и додели повеље присуствовао је и Мирко Стригић, члан Градског већа града Сомбора, задужен за област руралног развоја.

***

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ на Светску листу резервата биосфере уписан је 14. јуна 2017. године, одлуком Међународног координационог савета УНЕСКО програма „Човек и биосфера“.

Површина резервата  простире се на 176.637 хектара и представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава.

                                                                    Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 26

СКУПШТИНА ПРИХВАТИЛА ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ ОДЛУКЕ О  БУЏЕТУ ГРАДА ЗА  ПЕРИОД ЈАНУАР-ЈУН 2017. ГОДИНЕ

Oдборници већином гласова прихватили извештај о извршењу буџету града за првих шест месеци 2017. године

На 16. седници Скупштине града Сомбора, уводно образложење о извршењу Одлуке о буџету града Сомбора за период јануар-јун 2017. године поднео је Сава Дојић, члан Градског већа задужен за област финансија и привреде.

Према  речима Дојића, у наведеном периоду остварени су приходи у износу од 1.065.686.777,00 динара, а расходи у износу од  1.081.800.000,00 динара. Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Сомбора усвојило је и Градско веће је на 79. седници, а након краће расправе и Скупштине града.

У даљем раду Скупштине, на седници одржаној 22. септембара 2017. године,  одборници су дали сагласност на друге измене и допуне програма пословања  јавних предузећа у 2017. години и то:  ЈКП „Водоканал“, ЈКП „Простор“, ЈКП „Чистоћа“ и ЈКП „Зеленило“.

До измена програма пословања у „Водоканалу“ је дошло због потребе корекције у делу буџета који се односи на капитална улагања, а која су произашла из одлуке о преузимању водоснабдевања у сомборским селима. У остала три јавна комунална предузећа разлог за измене јесте спровођење одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору града Сомбора за 2017. годину и сходно томе  извршене су и измене програма предузећа у делу који се односи на планирану масу зарада и друге трошкове према запосленима.

Одборници су донели Одлуку општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама, те Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“ и  ЈКП „Водовод“ Бездан.

Одборници су, осим осталог, у оквиру тачке избори и именовања за директора Туристичке организације града Сомбора именовали досадашњег в.д директора, Ђуру Тодорића.

                                                                Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 25

ОДРЖАНА 84. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА

Градско веће – 84. седница

На 84. седници Градско веће је ставило ван снаге  закључак Градског већа града Сомбора донет  13.03.2012. године. Закључак је стављен ван снаге јер су њиме  на неадекватан начин кориговани коефицијенти за запослене у Градској управи са звањем виши референт, референт, дактилограф, квалификовани и неквалификовани радник. Закључком Градског већа,  усвојеним на  84. седници, одржаној 25.09. 2017. године, коефицијенти за наведена звања биће усклађени са Уредбом о коефицијентима за обрачун и исплату плата именованих и постављених лица и запослених у државним органима.

Градско веће је прихватило предлог пројекта „Млад се промени, за посао покрени“ којим ће локална самоуправа конкурисати на конкурсу Министарства омладине и спорта Републике Србије. Партнери у пројекту су:  УГ „Сомборски едукативни центар“, УГ „Сомборски омладински Боом“ и Школа за основно и средње образовање одраслих у Сомбору.

Одлучујући о финансијским питањима, чланови Већа су одобрили 15.000,00  динара Друштву подводних активности „Сомбор“, 30.000,00 динара ФК „Спектар“, као и преструктурирање средстава СЦ „Соко“.

Градско веће је одлучило и о другим питањима из делокруга свог рада.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 25

КОМИСИЈА УТВРДИЛА ПРЕДЛОГ ПРОЈЕКАТА ЗА РАСПОДЕЛУ СРЕДСТАВА ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ЛАП-а РОМА У 2017. ГОДИНИ

Комисија за расподелу средстава за реализацију Локалног акционог плана  Рома, након спроведеног Јавног позива за расподелу средстава за реализацију ЛАП-а Рома у 2017. години, установила је да је поднето девет предлога пројеката.

Комисија је прегледала пројекте и одлучила да два пројекта одбије, те  је за финансирање предложила седам пројеката.

Према утврђеној листи предлога пројеката за финансирање, највише средстава – 410.000,00 динара, требало би доделити Савезу бачких НВО Западнобачког округа за пројекат „Школски прибор за основце“, док је 400.000,00 динара потребно за пројекат „Дечија радост“ који је предложило Удружење Рома „Бели голуб“.

Комплетна листа достављених, као и предлог листе пројеката одобрених за финансирање, доступни су овде .

Учесници конкурса имају право приговора на предложену листу одобрених пројеката до 28.09. 2017. године.

Приговор се упућује Комисији за расподелу средстава за реалилзацију ЛАП-а Рома, посредством Одељења за друштвене делатности, а подноси се у писаној форми Градском услужном центру, шалтери бр. 11 и 12, приземље зграде „Жупанија“, Трг цара Уроша 1, Сомбор.

                                                         Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 22

ПОТПИСАН УГОВОР О ДОДЕЛИ СТИПЕНДИЈЕ ДЕЈАНУ БОГДАНОВИЋУ,  НАЈБОЉЕМ СРЕДЊОШКОЛЦУ У ШКОЛСКОЈ 2016/2017. ГОДИНИ

Уговор о додели градске стипендије за школску 2016/2017. годину потписали су,  у име локалне самоуправе као даваоца стипендије,  заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић и корисник (прималац) стипендије Дејан Богдановић, ђак генерације средњих школа у школској 2016/2017. години.

Према одредбама уговора, локална самоуправа ће Дејану за време трајања редовних студија и за време трајања наставе, стипендију исплаћивати у 10 месечних рата у вредности 40 одсто од просечне зараде у Републици Србији.

Као прималац стипендије и редован студент Факултета техничких наука у Новом Саду (студијски програм рачунарство и аутоматика) на режиму финансирања из републичког буџета, Дејан има обавезу да током студија редовно даје испите, у року уписује наредне године студија и да  остварује  успех изнад 8,00.

Заменик градоначелнице честитао је Дејану на успеху оствареном током средње школе, као и на успешном упису студија на жељеном факултету.  Ратковић је додао да ће  осим стипендије за ђака генерације, локална самоуправа доделити и стипендије најуспешнијим студентима – учесницима на конкурсу за доделу 25 стипендија.

„Локална самоуправа настоји да помогне што више студената и управо је у току конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2017/2018. годину. Конкурс  је отворен до 15. октобра“ навео је Ратковић.

Дејан се захвалио на честикама и истакао да је велика част бити стипендиста Града.

„Верујем да ће стипендија олакшати студије што се тиче финансија, а ја ћу се максимално потрудити да испуним све услове за даље стипендирање“, рекао је Дејан Богдановић, шеснаести стипендиста града Сомбора.

                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 21

У СОМБОРУ ОТВОРЕН ПРВИ МАЛОПРОДАЈНИ ПАРК – КАПИТОЛ ПАРК СОМБОР

Отварање Капитол Парка

Данас  (21. септембар) је у Сомбору отворен први модерни малопродајни објекат –  Капитол Парк, у чију изградњу је Посејдон група инвеситрала 10 милиона евра.

Уз присуство великог броја званица, пословних партнера  и сарадника, као и представника града Сомбора и општина Западнобачког управног округа, први радни дан парка почео је свечаном церемонијом и пресецањем врпце.

На свечаној церемонији говорили су директор Посејдон групе Џејмс Ган и председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић.

 Џејмс Ган, директор Посејдон групе, захвалио се граду Сомбору и Сомборцима на подршци током  реализације пројекта .

„Од данас ће Капитол Парк Сомбор бити на услузи  86.000 становника града и околних градова Војводине, што укупно превазилази број од 100 000 људи. Са 10 интернационалних и домаћих брендова – Deichmann, Takko, DM, C & A, Studio Moderna, Menjačnica Winner, Moj Kiosk, NEFA nameštaj i Galen Pharm – Капитол Парк Сомбор је нова дестинација за куповину и квалитетно проведено слободно време у северној Србији. Pročitati ostatak ovog unosa »

сеп 21

СПОРТ И МЛАДИ – ТЕМЕ РАЗГОВОРА ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРА ЗА СПОРТ БАТЕЗА И АНТОНИЈЕ НАЂ КОСАНОВИЋ, ЗАДУЖЕНЕ ЗА СПОРТ У СОМБОРУ

Батез, Нађ Косановић и Дрид

Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област спорта, деце и омладине, разговарала је са Владимиром Батезом секретаром и Патриком Дридом, подсекретаром  Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

На састанку у Покрајинском секретаријату за спорт, Батез и Нађ Косановић су се сагласили да је учињен помак  када је реч о школском спорту и спортским теренима у Сомбору, у односу на стање приликом посете секретара, током априла.

Закључено је да су обнављање спортске инфраструктуре и школски спорт кључни за развој здравих младих нараштаја и развој спорта уопште.

Нађ Косановић је истакла да спортски терени у Сомбору испуњавају своју сврху и да су препуни деце и младих, те да млади  радо и свесрдно учествују у акцијама уређења и обнове спортских терена.

Чланица Градског већа за спорт Нађ Косановић, посетила је и Инђију како би се информисала о карактеристикама мултифункционалног спортског терена постављеног у том  граду.

                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

 

сеп 20

УДРУЖЕНИМ СРЕДСТВИМА ПОКРАЈИНЕ И ГРАДА УРЕЂУЈЕ СЕ КАНАЛСКА МРЕЖА НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА

Урађен је мостић и пропуст на каналу 416 у Жарковцу

Пољопривредно земљиште је природни ресурс којим се Град Сомбор може похвалити, али и ресурс који захтева перманентну бригу и улагање. Полазећи од значаја пољопривредног земљишта Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство ове године је издвојио  бесповратна средства за радове на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта.

На конкурсу Секретаријата за доделу подстицајних средстава,  сомборској локалној самоуправи одобрена су бесповратна средства у износу од 15.571.000,00 динара, а из градског буџета у исте намене издвојено је 13.317.889,00 динара.

Удруженим средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду и града Сомбора у укупном износу од 28.888.889,00 динара, сходно уговору који је закључен између Покрајинског секретаријата за пољопривреду, града Сомбора и ЈВП „Воде Војводине“, одређена је врста и обим радова.

Уговором је дефинисано да ће се уредити каналска мрежа у катастарским општинама Сомбор, Чонопља, Растина и Риђица, а поступак јавне набавке за извођача радова спровело је  ЈВП „Воде Војводине“  које је,  као најповољнијем извођачу,  посао доделило Водопривредном друштву „Западна Бачка“ у Сомбору.

Радови су отпочели током августа и до сада је урађено измуљавање канала Мостонга и санација пропуста на каналу у Жарковцу, а у току су радови на чишћењу каналске мреже у индустријској зони.

На терену, са надлежнима из ВДП „Западна  Бачка“, били су  чланови Градског већа Дарко Радуловић, задужен за област пољопривреде и заштиту животне средине и Мирко Стригић, задужен за рурални развој.

Измуљавање, односно чишћење канала, биће обављено на укупно  69 километара каналске мреже, а рок за завршетак радова је годину дана.

                                                                Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 19

ОД  НОВЕМБРА САНКЦИОНИСАЊЕ УЗУРПАТОРА АТАРСКИХ ПУТЕВА

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине Градске управе града Сомбора, издало је саопштење у којем наводи да ће  због учестале узурпације, односно одоравања некатегорисаних атарских путева који су у јавној својини града Сомбора, предузети мере заштите.

У саопштењу се наводи да ће Одељење за пољопривреду „од 01. новембра 2017. године, издавати прекршајне налоге, односно подносити прекршајне пријаве против узурпатора у складу са Одлуком о заштити пољопривредног земљишта, усева и засада, пољских путева и канала од пољске штете.“

Како би се избегле непопуларне мере, потребно је да закупци  државног пољопривредног земљишта, као и власници  катастарских парцела које се граниче са атарским путевима, одмах  након скидања усева  путеве  доведу у првобитно стање.

Оригинално саопштење Одељења за пољопривреду доступно је овде.

                                                                        Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 19

ЗА 22. СЕПТЕМБАР ЗАКАЗАНА 16. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Седница Скупштине града (фото архива)

Председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, заказао је 16. седницу Скупштине града. Према сазиву упућеном одборницима, седница ће се одржати 22. септембра 2017. године  у великој сали у згради локалне самоуправе, а почетак седнице заказан је за 9.00 часова.

У сазиву упућеном одборницима, предложен је дневни ред који садржи 12 тачака, од којих је прва извештај о извршењу Одлуке о буџету града Сомбора за 2017. годину за период  јануар-јун.

Затим следи разматрање измена и допуна програма пословања  за 2017. годину у јавним  предузећима: ЈКП „Водоканал“, ЈКП „Простор“, ЈКП „Чистоћа“ и ЈКП „Зеленило“.

Одборници ће одлучити и о Предлогу одлуке о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зграда, Предлогу одлуке о утврђивању праваца пружања државних путева првог Б реда број 12 и другог А реда број 07  који пролазе кроз Сомбор.

Биће размотрени и предлози одлука о спровођењу конкурса за именовање директора у ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“ и ЈКП „Водовод“  Бездан, као и предлог измена и допуна решења о именовању Комисије за спровођење конкурса за именовање директора јавних предузећа.

На 16. седници Скупштине града Сомбора биће размотрени и имовинско-правни предмети, као и предлози Одбора за кадровска и административна питања и радне односе Скупштине града Сомбора.

Оригиналан сазив  16. седнице Скупштине града Сомбора доступан је овде.

                                                                  Послови информисања и односа са јавношћу

сеп 18

ТРЕЋА ТКАЧКА КОЛОНИЈА У СТАПАРУ ОКУПИЛА ЧУВАРЕ ТРАДИЦИЈЕ И ЋИЛИМАРСТВА ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ

Трећа ткачка колонија Стапар

Стапар је од 14. до 18. септембра 2017. године био домаћин „Треће ткачке колоније“. Ћилимарке и чувари традиције дошли су у Стапар из Новог Пазара, Крушевца, Сремских Карловаца, Лесковца, Шапца, Панчева и Неготина.  Све ткаље у Стапару су ткале  мотиве са стапарског ћилима, а своје умеће показале су и гошће из Кишкунхалаша, града у Мађарској познатог по старој техници израде чипке.

Етно мрежа и град Сомбор, колонију су организовали са намером очувања традиционалног ћилимарства, али и промоције других локалних брендова.

Колонији у Стапару присуствовали су представници амбасада Аустралије,  САД-а, Израела, као и представници НАЛЕД-а, међународних, државних  и покрајинских институција.

Поздрављајући госте, али и домаћине-Стапарце, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се свима захвалила на подршци у реализацији ове манифестације. Градоначелница се посебно захвалила  Њ.Е. амбасадорки Аустралије Ђулији Фини као највећој и најзначајнијој покровитељки ове манифестације, као и Њ.Е. амбасадору Норвешке Арнеу Бјорнстаду, који је својим присуством подржао колонију.

„Град  је и  до сада у сарадњи са Етно мрежом давао подршку и учествовао у  организацији  ове манифестације, али за нас  је од нарочитог значаја што овај трећи пут имамо оволики број учесника. Учесници нису  само из Пирота и Сомбора, односно Стапара,  који су започели реализацију ове идеје, него  из целе Србије. Управо у оволиком броју учесника  видимо и перспективу у погледу развоја  ћилимарства, оживљавању различитих техника и различитих начина  у очувању културног  наслеђа  Србије. За нас је  значајно  што су ћилимарке из других крајева дошле у Стапар и дале свој допринос  развоју ћилимарства, његовој обнови и очувању традиције,  али и допринос  развоју наше међурегионалне, међуградске, међуопштинске сарадње“ казала је градоначелница. Pročitati ostatak ovog unosa »

Starije objave «

Zvanična internet prezentacija
No Notify!