нов 21

ДВОЈЕЗИЧНА НАСТАВА У ВРТИЋУ – ОДРАЗ ДОБРЕ САРАДЊЕ ГРАДА, УДРУЖЕЊА НЕМАЦА „ГЕРХАРД“ И ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „ВЕРА ГУЦУЊА“

Градоначелница са Немањом Сарачем, чланом Градског већа , представницима ХУН Герхард и директорком вртића Александром Перовић

Градоначелница са Немањом Сарачем, чланом Градског већа , представницима ХУН Герхард и директорком вртића Александром Перовић

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и образовања  посетили су данас  вртић „Ђанић“ у Сомбору,  један од три објекта Предшколске установе „Вера Гуцуња“ у којем се  реализује билинвална настава у којој је други језик немачки.

Повод за посету било је уручење донације која садржи потребна учила за учење немачког језика за децу предшколског узраста.

Донацију вртићу, односно директорки вртића Александри Перовић, уручио је  Антон Бек, председник  Хуманитарног  удружења Немаца „Герхард“.

Градоначелница се захвалила представницима ХУН „Герхард“ и истакла да је и ова донација потврда добре сарадње са ХУН „Герхард“, како када је у питању предшколско васпитање и образовање, тако и када је реч о основном и средњошколском образовању.

„Радимо на свим пројектима који се односе на билингвалну наставу,  генерално у целом систему,  када је у питању територија града Сомбора.  Неколико година радили смо на развоју  ове идеје.  У објекту „Ђанић“, прошле  године,   започело  је учење  делом и немачког језика, а ове године смо тај програм проширили на још три објекта, тако да је укупно око 120 деце у припремном предшколском програму укључено у програм билингвалне наставе. Мислимо да је овај програм користан и за децу и њихово даље образовање и у том смислу ценимо напоре предшколске установе која је омогућила да се оволики број деце ове године укључи у програм. Ценимо и напоре удружења „Герхард“ који су донирали један део опреме за овај објекат и дали велику подршку у смислу кадрова које су  из Немачке  дошли да са децом раде на немачком језику и даљем развоју програма“, казала је градоначелница Душанка Голубовић.

Председник ХУН „Герхард“ истакао је да се пре 20 година експериментално радило на увођењу билингвалне наставе на немачком.

„Сада смо дошли до веома високог нивоа рада и све лепо функционише, јер имамо изузетно добру сарадњу и са градом и са забавиштем. Битно је за све Сомборце, а не само за немачку  националну мањину, што смо програм успели  довести до стадијума у којем  деца прате наставу  на немачком од забавишта, преко  основне и средње школе. Када заврше средњу школу имају једну добру базу знања немачког језика и добијају вредну диплому која је призната у целом свету“, навео је Бек.

У име све деце, а посебно деце објекта „Ђанић“, на донацији се захвалила директорка ПУ „Вера Гуцуња“, која се захвалила и градоначелници  и локалној самоурпави што подржавају пројекат билингвалне наставе на немачком језику.

Деца су на лицу места гостима показала колико су свестрана, као и да се најлакше учи кроз игру, наравно уз свесрдну подршку васпитачица.

                                                                  Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација