дец 14

ЕДУКАТИВНИ ТРЕНИНГ ЗА УЧИТЕЉЕ И НАСТАВНИКЕ ГЕОГРАФИЈЕ

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић, Стручни сарадник за послове ванредних ситуација и одбране Иван Глигорић

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић, Стручни сарадник за послове ванредних ситуација и одбране Иван Глигорић

Уз подршку града Сомбора, а у организацији хуманитарне организације Каритас,  МУП РС – Сектора за ванредне ситуације и Канцеларије за јавна улагања у Великој сали Скупштине општине данас је одржан тренинг за учитеље и наставнике географије  на тему Образовни систем у превенцији и смањењу ризика од природних непогода.

У оквиру пројекта Смањење ризика од природних катастрофа спроводи се едукација деце у основним школама. Осим едукације деце, организовани су и тренинзи за учитеље, а један такав одржан је и у Сомбору.

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић поздравио је присутне и изразио захвалност организаторима. „Сигурно је битно да учитељи своје знање пренесу на децу, јер смо сведоци климатских промена и битно је да сви ми будемо обучени, пре свега, у случају поплава јер је то непогода која највише прети нашем подручју. Најбоље је да се деца од малих ногу уче како да се понашају у таквим ситуацијама и да се упознају колико је битно да се заштити наша животна средина. Сваки динар уложен у превентивно деловање штеди 7 динара за реконструкцију која се деси након катастрофа“ истакао је Антонио Ратковић.

Присутне учитеље и наставнике географије, представница Каритас-а Јована Лончаревић упознала је са најбитнијим појмовима о природним катастрофама, системом заштите и спасавања, мерама и активностима које се предузимају у ситуацијама да се нека од природних катастрофа деси.

По завршетку тренинга учитељи су добили едукативни материјал за све ученике првог разреда који могу да користе у даљем току наставе у оквиру различитих предмета.

Едукативни материјал чине три бојанке и две сликовнице. Бојанке о поплавама, пожарима и земљотресима кроз бојење, игру, решавање тестова и лаких задатака, ђаке учи о мерама и активностима самозаштите, наведеним природним катастрофама, као и активностима заштите животне средине. Сликовнице о пожарима и поплавама прилагођене су и деци са сметњама у развоју , и кроз илустрацију ђацима дочаравају опасности поплава и пожара, као и активности које смеју и треба да предузму да би се заштитили у случају да се нађу у ризичној ситуацији.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација