мај 25

ФИЛМОМ „СТОХОЛМСКЕ ПРИЧЕ“ И БИЦИКЛИСТИЧКОМ ВОЖЊОМ ПОЧЕЛИ „ДАНИ ШВЕДСКЕ У СОМБОРУ“

Љубитељи бициклизма придружили су се градоначелници Сомбора Душанки Голубовић и Јоакиму Верну, заменику амбасадора Шведске у вожњи бициклима

Манифестација „Дани Шведске у Сомбору“  која је отворена јуче (24. мај), садржи два програма: културни и спортско-рекреативни и  трајаће до 1. јуна 2018. године.

Домаћини, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и образовања, заменику амбасадора Шведске Јоакиму Верну, јуче су пре почетка манифестације показали и део културе Сомбора.

Домаћини и гости су посетили Градски музеј где је господин Верн погледао сталну поставку, а потом и поставку у Галерији „Милан Коњовић“. Домаћини су кратком шетњом најужим центром града гостима показали и  велелепне зграде – бисере архитектуре.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изразила је задовољство чињеницом што је амбасада Шведске изабрала Сомбор, као град у којем жели да прикаже своје културно стваралаштво.

„Прграм ће трајати неколико дана и обухватаће различите активности, од културних до спортских,  а афирмисаће и различите активности које су везане како за младе, тако и за остале грађане. Програм је употпунио и нашу културну понуду и обогатио наш град могућношћу да се упознамо са свим тим што  Шведска на неки начин јесте. Кроз ове програме промовишемо и здраве стилове живота, афирмишемо спортске активности и културно стваралаштво“, истакла је градоначелница.

Господин Верн је навео да град Сомбор и амбасада Шведске истражују које су све могућности сарадње, а  почетни корак сарадње је филмска недеља у Сомбору.

„Посебно бих хтео да нагласим  значај рекреације и спорта у свакодневном животу. Бициклизам је у Шведској веома заступљен и сјајно је средство за вожњу и ја сам у Шведској бицикл користио за превоз на посао“, казао је Верн.

Данашњом вожњом бициклима,  у друштву са градоначелницом Сомбора и замеником  амбасадора Шведске, стотинак Сомбораца је показало да је бицикл и њихово омиљено превозно средство.

Филмски програм у оквиру „Дана шведске културе“ наставља се вечерас у 20.00 часова пројекцијом филма „Бике вс Царс“.

Наредних дана и то:

  • 26. маја у 20.00 часова биће пројекција филма „Не жали за мном“;
  • 28. мај,  ПОНЕДЕЉАК, пројекција филма „Млада Софи Бел“;
  • 30. мај, СРЕДА, филм „Проклето добар Божић“;
  • 31. мај, ЧЕТВРТАК, филм „Девојка која ми је спасла живот“  и
  • 01. јун, ПЕТАК, филм „Фини људи“.

Улаз на филмске пројекције је бесплатан.

Званична интернет презентација