дец 04

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ ПРИСУСТВОВАЛА СКУПУ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ КОЈИМ ЈЕ ОБЕЛЕЖЕН 3. ДЕЦЕМБАР МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Терезија Паштровић секретар центра за самостални живот Сомбор, Душанка Голубовић градоначелник града Сомбор и Јулијана Чаталинац председник центра за самостални живот Сомбор

Међународни дан особа са инвалидитетом се обележава 3. децембра под слоганом „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости“. Јучерашњи дан је у Сомбору обележен скупом у геронтолошком центру, где је истакнут значај персоналне асистенције за особе са инвалидитетом. Иначе у Сомбору се тренутно одржава тродневни семинар за добијање лиценце персоналног асистента.

Предавач на овом семинару Мимица Живадиновић, потпредседница „Центра за самостални живот Србије“ указала је на значај 3.децембра Међународног дана особа са инвалидитетом када се разним манифестацијама у свету а и у Србији посвећује пажња „особама са инвалидитетом.

„То не значи да особама са инвалидитетом треба посветити пажњу само на данашњи дан, него целе године, до следећег Међународног дана особа са инвалидитетом, када ће се промовисати нова идеја о укључењу особа са инвалидитетом у друштво, а све у оквиру агенде везане за укључење ОСИ у све друштвене активности, свако у оквиру својих могућности, која траје до 2030.године напоменула је Мимица Живадиновић.

Терезија Паштровић секретар центра за самостални живот Сомбор, овом приликом се захвалила граду Сомбору на подршци пројекта везаног за персоналну асистенцију који спроводи „Центар за самостални живот Сомбор“.

Председница УГ „Центар за самостални живот“ Јулијана Чаталинац овом приликом је подсетила да је велику заслугу за увођење пројекта „Персоналног асистента“ у Сомбору имао тадашњи градоначелник др Јован Славковић, а данашња градоначелница, која је тада била референт у Друштвеним делатностима сомборске градске управе, једна је од ретких која је схватила значај увођења персоналног асистента за особе са инвалидитетом и то је здушно подржала.

„Као један врстан правник  Душанка Голубовић је проблематику ОСИ у потпуности схватила и персоналну асистенцију коју спроводи центар за самостални живот Сомбор свесрдно подржава и данас као градоначелница Сомбора“, истакла је Јулијана Чаталилнац

 Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом је истакла одличан рад УГ „Центар за самостални живот Сомбор“ који својим радом може бити пример институцијама које су кадровски јаче и имају више механизама на располагању како би свој рад учинили ефикаснијим.

„Очигледно је да се упорношћу и жељом да се успе, може побољшати живот свих нас. Доказ за то је рад УГ „Центар за самостални живот Сомбор“, који је својим радом успео да дуги низ године одржи персоналну асистенцију у Сомбору, те би се на њихов рад требале угледати и неке институције у граду“ поновила је још једном градоначелница Сомбора Душанка Голубовић каја је овом приликом присутним члановима удружења уручила пригодне поклоне у виду корпи са воћем.

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992.године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

                                                                              Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација