окт 16

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛИ КОМПАНИЈУ „АГРИСЕР“ ИЗ АЛЕКСЕ ШАНТИЋА

Министар пољопривреде Републике Србије Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њен заменик Антонио Ратковић и Италијански амбасадор у републици Србији њ.е. Карло Ло Кашо

Министар пољопривреде Републике Србије Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њен заменик Антонио Ратковић и Италијански амбасадор у републици Србији њ.е. Карло Ло Кашо

Данас је у Алекса Шантићу компанија Агрисер организовала свечано обележавање завршетка прве фазе изградње и рада ове фабрике, која послује у саставу италијанске компаније Фереро.

Том приликом у госте су позвани министар пољопривреде републике Србије  Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, градоначелница Сомбора Душанка  Голубовић и њен заменик Антонио Ратковић као и начелник одељења за пољопривреду и заштиту животне средине Владимир Катанић и члан градског већа за област комунална делатност и инвестиције Мирослав Ковачић.

У делегацији која је на позив присуствовала обележавању завршетка прве фазе био је и Италијански амбасадор у републици Србији  њ.е. Карло Ло Кашо, представници италијанске компаније Фереро и њихови пословни партнери.

Гости су на терену упознати са стањем засада, као и са најсавременијим начином садње, наводњавања и одржавања леске тј лешника.

Ово је само прва фаза рекао је Александро Бокардо представник компаније који је присутне у краткој презентацији упознао да је компанија са садњом садница леске кренула 2014 на 19 ха да је проширена на још 60 хе, те да је матични засад сертификован за производњу сертификованог садног материјала. До 2017 се користио садни материјал из Италије а од 2018 године се почело са производњом сопственог садног материјала.

У  наредних неколико месеци  припремиће стратешко планирање развоја ланца вредности до 2025 године и детаљан оперативни трогодишњи план рада. У наредним фазама осим проширења производње преко коопераната,  развоја садног материјала и откупа, планирано је до 2025 године и изградња погона за прераду и паковање полупроизвода..

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обраћајући се пољопривредницима је истакао да данас имамо две важне поруке. „Прво није тачно да ће Фереро престати са производњом и откупом, а то је доказ 600 ха засада и 190 коопераната. Друго, је улазак у другу фазу а то је изградња погона за прераду. Ово је производња која се стратешки дуго планира јер лешник је биљка која живи и рађа преко 60 година. Ово је млада пољопривредна производња у Србији, која захтева не толико велика улагања а приходи су изузетно велики који долазе након три до четири године, истакао је министар Недимовић и нагласио да оно што је најзначајније „ Нема лимита у погледу производње лешника, не може доћи до засићења светског тржишта, јер толико лешника фали у деценијама који долазе испред нас да једноставно не можемо доћи у ситуацију као са малином или неком другом пољопривредном производњом  да за пар година дође до плафона. Тога овде нема, тих изазова нема“,  рекао је Министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Приликом данашњег боравка у Алекса Шантићу.

                                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација