MZ Bački Breg

brijJugoslovenska 20

Bački Breg

telefon: 809-013

imejl: mesnabackibreg@yahoo.com

Predsednik Saveta MZ: Mijo Krišto

Zamenik predsednika Saveta MZ: Marin Tubić

Članovi saveta: Vladimir, Nikolin, Igor Forgić, Slavica Pest, Dejan Gorjanac, Mario Ivković, Ines Košec i Milorad Stojnić.

Mesna zajednica Bački Breg nalazi se na krajnjem severozapadu opštine Sombor, udaljena od Sombora 28 kilometara, na samoj granici sa Mađarskom. 1967. godine uspostavljen je međunarodni državni prelaz Bački Breg – Herceg Santovo.

Prvi pisani podatak u kojem se spominje „Bereg“ datira iz 1319. godine. 1503. godine „Bereg“ dobija katoličku župu. Tek 1924. godine sve češće se selo vodi kao Bački Breg.
Po poslednjem popisu stanovništva u Bačkom Bregu živi 1.388 stanovnika od kojih su se 738 izjasnili kao Hrvati. Mesna zajednica Bački Breg je jedna od najmanjih mesnih zajednica u opštini Sombor. Nemamo ni jednu proizvodnu radnu organizaciju niti zanatsku radnju. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, a mali broj zaposlenih putuje u okolna mesta na posao. U Bačkom Bregu imamo osnovnu školu sa 118 učenika, predškolsku ustanovu sa 23 predškolca, ambulantu, poštu, veterinarsku stanicu, nekoliko manjih trgovinskih radnji i par kafića. Društveni život se odvija uglavnom u kulturnim i sportskim organizacijama.
1912. osnovano je vatrogasno društvo, koje egzistira do danas. Članovi DVD-a, muška ekipa pionira, osvojila je na takmičenju 1959. godine prvo mesto u Jugoslaviji, 1996. godine devojke u uzrastu do 18 godina postale su prvaci države, 1997. godine drugo mesto u Danskoj na međunarodnom takmičenju CTIF, te 1998. godine breške „vatrogaskinje“ postaju prvakinje sveta.
Od 1927. godine u Bačkom Bregu postoji Kulturno prosvetno društvo koje je u prošlosti često imalo hrvatski predznak, a koji i danas ima i uspešno egzistira pod nazivom HKPD S.S. Kranjčević, negujući i čuvajući od zaborava šokačke običaje. Već tradicionalni „Mikini dani“ održavaju se svake godine sa promenjivim datumom, ali to ne umanjuje lepotu i opštenarodno veselje Brežana, kada nam dolaze u goste tamburaški orkestri i folklorne grupe iz zemlje i inostranstva. U sklopu ove manifestacije održava se i likovna kolonija na koju dolaze poznati slikari. Toga dana se održava i takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. U januaru svake godine održava se još jedna kulturna manifestacija „Šokačko prelo“.
Počeci fudbala u Bačkom Bregu javljaju se još 1923. godine, a naziv fudbalski klub „Dinamo“ dobija 1946. godine. U klubu su zastupljeni razni uzrasti od pionira, juniora, seniora do veterana. Bački Breg ima i šah klub koji broji 34 člana, a uspešno ga vodi Josip Dekić FIDE majstor. 1990. godine breški šahisti osnovci bili su prvaci Vojvodine, a četvrti u Jugoslaviji.
Lovci i ribolovci takođe imaju svoje društvo koje aktivno radi, a breški penzioneri, penzionerske dane provode u novorenoviranom domu, što znači da je kulturni i sportski život u ovoj maloj Mesnoj zajednici na zavidnom nivou.
Bački Breg slavi crkvenu slavu Svetog Mihovila 29.09. pa ako padne u radni dan, „proštenje“ se održava u prvu nedelju posle 29-tog.
Čuveni Bajski kanal, koji jednim delom protiče uz naseljeno mesto, stecište je zaljubljenika prirode i sportskih ribolovaca, a ujedno i idealno mesto za kupanje u letnjem periodu. Bački Breg ima svoj vodovod sa dva bunara, a o komunalnoj infrastrukturi, održavanju mesnog vodovoda i ostalim problemima naseljenog mesta brigu vodi Savet Mesne zajednice

Zvanična internet prezentacija