мај 09

ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ ДАН ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Венци положени на споменике палим борцима у другом светском рату

Венци положени на споменике палим борцима у другом светском рату

Поводом обележавања 9. маја – Дана победе у Другом светском рату, заменик градоначелнице Антонио Ратковић и Mирко Безбрадица, помоћник градоначелнице за област економског развоја, организовали су свечани пријем у згради Градске управе коме су присуствовали Владимир Подрезов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, мајор Славко Ђипало испред Првог центра за обуку војске Србије и делегација СУБНОР-а. Након пријема, представници Града Сомбора и њихови гости, положили су венце на спомен обележја бораца НОР-а и на споменик руским борцима Венце су положили и представници Друштва руско-спрског пријатељства, Женске алтернативе, удружења ратних војних инвалида и други.

Приликом одавања почасти жртвама Другог светског рата и полагања венаца на спомен обележја, заменик градоначелнице Антонио Ратковић и Владимир Подрезов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији уписали су се у спомен књигу и честитали грађанима Сомбора 9. мај – Дан победе у Другом светском рату.

По први пут град Сомбор се придружио манифестацији „Бесмртни пук“ и на тај начин по први пут обележио Дан победе 9. Мај. Свечани марш Бесмртног пука кренуо је испред Православног Храма Свети Ђорђе и кретао се до Венца Радомира Путника у смеру Видовданског трга где је на споменик „Жртвама фашистичког терора“ на Видовданском тргу положен венац. У делегацији која је положила венац били су градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, Владимир Подрезов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, мајор Славко Ђипало испред Првог центра за обуку војске Србије и делегација СУБНОР-а. Потом је шетња настављена Венцима Војводе Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића до улице Краља Петра, где се шетња завршила. Начелу колоне били су челници градске управе као и гости из амбасаде Русије, представници СУБНОРА као и многобројни грађани.

Шетња под називом “Бесмртни пук“ има за циљ да подсети на неопходност неговања културе сећања на стравичне жртве многих народа у ратовима који су обележили 20. век борећи се против фашизма који има тенденцију да непрекидно мења облике и називе и не престаје да прети човечанству и угрожава позитивне тековине и вредности цивилизованог друштва.

Шетња “Бесмртни пук“ је званична манифестација у многим државама а од ове године држава Србија је уврстила “Бесмртни пук“ у званичну манифестацију.

                                                                   Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација