дец 18

ОДРЖАНА ОТВАРАЈУЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА НАМЕЊЕНОГ СЛАБОВИДИМ ОСОБАМА – „ВИСИТУС“

Отварајућа конференција пројекта "ВИСИТУС"

Отварајућа конференција пројекта „ВИСИТУС“

Као носилац пројекта,  град Сомбор је био домаћин отварајуће конференције пројекта „Проширење туристичке понуде прилагођене слепим и слабовидим особама“ – ВИСИТУС.

Партнери у пројекту  прекограничне сарадње су општина Ердут у Хрватској и београдски Институт економских наука.

Госте, пре свега организације слепих и слабовидих особа, као и пројектне тимове поздравила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је истакла да су сви пројекти прекограничне сарадње од изузетног значаја за град Сомбор.

„Овај пројекат је значајан како због финансијских средстава која можемо остварити из других фондова, тако и због позитивних искустава која се стичу кроз овакве пројекте.

Овај пројекат је намењен слепим и слабовидим лицима, али се односи и на шире чланове породице, организације слепих и слабовидих, као и  окружење. Пројекат је  значајан и за туристичке раднике који би требало да осмисле одговарајућу туристичку понуду.  Вредност  пројекта је око 350.000,00 евра и из ових средстава планирано је  да се набави одређена врста опреме која ће омогућити да лица којима је пројекат намењен на адекватан начин користе туристичку понуду. Пројекат траје 19 месеци и надам се да ће бити успешно реализован“, казала је Голубовић и истакла да очекује да ће се  наставити сарадња са општином Ердут и Институтом економских наука и у другим пројектима.

Југослав Весић, начелник општине Ердут је истакао да је ово први пројекат прекограничне сарадње у који је укључена општина Ердут и додао да су велика очекивања, као и могућности које отвара овај пројекат. Весић је навео и да очекује наставак сарадње са партнерима у пројекту.

Представљајући пројекат „ВИСИТУС“  проф. др Саша Бошњак, менаџер пројекта навео је да је ово  један од четири текућа пројекта града Сомбора.

„Овај пројекат има хумани карактер  и посвећен је искључиво слабовидим и слепим особама. Основу пројекта чине мапирање будућих туристичких дестинација које ће бити прилагођене  посебним  технолошким решењима,  андроид  апликацијама особама које имају проблема са видом. Вредност пројекта  је свакако  већа од новца који добијамо од Европске уније, а  85 одсто вредности пројекта  износи 350.000,00 евра, а преосталих  15 одсто обезбеђују партнери.  Град Сомбор је имао  врло јасан приступ и 15 одсто је обезбедио аплицирајући на средства  АП Војводине код Министарства финансија. То значи да грађане Сомбора овај пројекат  неће коштати ништа. Ово је једини пројекат који је одобрен у домену туризма и који је прилагођен особама са посебним потребама“, навео је, осим осталог, Бошњак.

Истраживач, сарадник, Института економских наука, Петар Митић рекао је  да је пројекат за Институт био изазован јер пре тога нису рађени пројекти прекограничне сарадње, те да у Србији има јако мало пројеката чије су циљне групе особе са посебним потребама.

Бојана Орсић је представила пројектни тим из Хрватске односно,  Подузетничко-развојни центар  општине Ердут, а сомборски  мр Михаел Плац, шеф  Одсека  за локални економски развој и подршку улагањима Градске управе града Сомбора.

Отварајућа конференција одржана је у петак, 15. децембра 2017. године.

                                                       Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација