јан 24

ОТВОРЕН 44.МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПЕРАДАРСТВА

„Сомборска капорка“ раса по којој је Сомбор познат у свету

„Сомборска капорка“ раса по којој је Сомбор познат у свету

Сомбор је традиционално, последњег викенда у месецу јануару, центар одгоја ситних животиња, не само у Србији, Балкану, него у читавом овом делу Европе.

Најстарија сајамска манифестација 44. Међународни сајам перадарства и Државни шампионат ситних животиња Републике Србије, као и први  меморијал прим. др Зоран Парчетић – Нона свечано је отворен данас у Градској хали „Мостонга“ и трајаће до недеље 26. јануара. Отварању сајма присуствовали су: Ненад Катанић помоћник министра Министарства пољопривреде, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора, Љиљана Тица, председница Скупштине града Сомбора, Игор Громиловић, председник Савеза одгајивача ситних животиња Србије и директор овог сајма, као и бројни посетиоци – љубитељи ситних животиња.

Сајам је и ове године отворио Ненад Катанић помоћник министра Министарства пољопривреде који се захвалио организаторима који су уложили напор да више од 3.500 експоната буде изложено у Сомбору, пожелевши излагачима да најбољи победи, да шампион буде шампион, а судијама фер и поштено суђење.

Организаторима и учесницима се у име града Сомбора захвалио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора који је истакао да има велику част да се обрати  на 44. Међународном сајму перадарства и првом  меморијалу Прим. др Зоран Парчетић – Нона, који је имао немерљиво велику улогу у организацији и одржавању ове сајамске манифестације:

„Сви ми знамо колико је др Парчетић уложио времена и знања да овај сајам изгледа онако како изгледа данас, а ја сам сигуран да ће његови наследници и Игор наставити његовим стопама и овај Сајам из године у годину подизати на још већи ниво, што су већ доказали и приликом организације овогодишњег сајма “ рекао  је Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора.

Посетиоци сајма као и претходних година биће у прилици да виде најквалитетније примерке у десетак изложбених категорија. Представили су се узгајивачи голубова, грлица, канаринаца, егзота, птица европске фауне, хибрида, тигрица, папагаја, агарпониса, препелица и јеребица, кунића. По први пут после десетак година враћена је тераристика и акваристика. Ова пета секција основана је у част покојног др Зорана Парчетића а организатори су сигурни  да ће управо ова секција бити занимљива најмлађим посетиоцима сајма. Сви учесници као и сваке године имају само један циљ, а то је да буду део највеће манифестације ове врсте на Балкану.

Међународни сајам перадарства у Сомбору окупи сваке године неколико хиљада посетилаца и излагача који проведу три незаборавна сајамска дана. Последњег дана сајма и ове године пред халом ће бити организована традиционална берза, која окупља бројне љубитеље птица и ситних животиња са територије Балкана.

Организатор, Друштво одгајивача ситних животиња „Сомбор1871“, уз подршку града Сомбора и ове године припремио је гостима бројна лепа изненађења.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација