окт 19

ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ 22. ОКТОБРА, БИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА ОД ФАШИСТИЧКИХ ОКУПАТОРА

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Слободу од фашизма Сомбору су, 21. октобра 1944. године, донеле јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије.

Ове године  Дан ослобођења Сомбора,   представници Града и  сомборског СУБНОР-а,  обележиће 22. октобра полагањем венаца на спомен обележја погинулих бораца и цивилних жртава Другог светског рата.

Цвеће ће положити на споменик борцима НОР-а, спомен обележје  бораца Црвене армије, споменик страдалим бугарским жртвама и на Споменик жртвама фашистичког терора.

Осим представника локалне самоуправе и СУБНОР-а,  у церемонији полагања венаца учествоваће  и  представници Амбасаде Руске  Федерације,  Амбасаде Републике Бугарске и Војске Србије – Први центар за обуку Сомбор.

Након церемоније полагања венаца, на Свечаној академији,  која се приређује са почетком у 12.30 часова  у великој сали Жупаније, Никити Андрејеву, дипл.  инж. грађевинарства у пензији, биће уручена Октобарска награда, као признање за трајно животно дело.

Програм свечаности,  својим учешћем,  употпуниће ученици МШ „Петар Коњовић“ и Гимназије „Вељко Петровић“.

***

Никита Андрејев, добитник Октобарске награде

Никита Андрејев је рођен крајем 1927. године у Сиску у Хрватској, у руској породици избеглој из Русије  након Великог рата.

1929. године господин Андрејев постаје Сомборац и то, на срећу Сомбора и Сомбораца,  остаје до данас.

Радна биографија господина Андрејева пуна је бриљантних резултата. Био је зачетник формирања индустријске зоне  као јединствене грађевинске целине  изван градског подручја  Сомбора, што је и за Србију крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века била велика новина.

Немерљив допринос господин Андрејев оставио је и у области хидроградње, радећи на уређењу водотока  река Дунав и Тиса, те на уређењу каналске мреже у хидросистему ДТД.

Своје богато радно искуство и искушења у одбранама од поплава, леда и другим кризним дешавањима, господин Андрејев преточио је у  књиге, од којих издвајамо Монографију „Изградња и експлоатација старих пловних канала у Бачкој“  из 2002. године  и  књигу „Воде Дунава и развој водопривреде у апатинском и сомборском Подунављу“ из 2004. године.

Оно што у књигама није написано, говоре људи који су радили са Никитом Андрејевим.

„Била је част радити са њим. Никита је био и остао човек у најлепшем смислу те речи. Као радник и руководилац, предан послу, вредан, рационалан и темељан, а изван посла  спреман да сагледа и разуме живот и све оно шта он са собом носи. Умео је да изговори праву реч, у сваком тренутку и свакоме. Срећни смо и поносни што смо имали прилику да радимо са таквим човеком“, кажу Сомборци који су имали прилику да раде са Никитом Андрејевим, дипломираним инжењером грађевинарства у пензији, добитником Октобарске награде града Сомбора за 2018. годину.

Послови  информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација