јун 27

ПРОТИВГРАДНЕ СТАНИЦЕ ОПРЕМЉЕНЕ, СТРЕЛЦИ У ПРИПРАВНОСТИ

На подручју Града у функцији 22 противградне станице

Од укупно 121.600 хектара, пољопривредно земљиште на територији Града Сомбора обухвата 102.502 хектара. Толико природно богатство потребно је очувати и усеве заштити, што је више могуће, од природних непогода.

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) – Радарски центар „Бајша“ у сарадњи са Одељењем за пољопривреду и заштиту животне средине Градске управе града  Сомбора, започео  је почетком марта припреме за нову производну годину.

Организован је семинар,  извршена практична обука и провера знања  противградних стрелаца и  прегледане су лансирне  станице.

Од 23 противградне станице, тренутно су 22  у функцији. Након прегледа лансирних станица установљено је да су оштећени громобрански стубови у Чонопљи и Светозару Милетићу, те да је громобрански стуб у Дорослову украден  и лансирна станица ван функције.

У међувремену нови громобрански стубови су постављени у противградним станицама у Чонопљи и Светозару Милетићу, а у Дорослову је у току набавка опреме и избор стрелаца и очекује се да ће и ова лансирна станица бити у функцији у наредних  40-так  дана.

С обзиром да су стручњаци  Радарског  центра „Бајша“ установили недостатке на громобранским инсталацијама у противградним станицама у Бачком Моноштору и Бездану, Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине  је предузело активности да се недостаци отклоне, без обзира на то што је то обавеза РХМЗ.

Према речима Дарка Радуловића, члана Градског већа за област пољопривреде и заштиту животне средине, у складу са одлуком о буџету Града за 2017. годину, извршена је набавка и примопредаја 50 противградних ракета, укупне вредности од 1.920.000,00 динара.

У 22 противградне станице ангажована су 44 противградна стрелца који за свој ангажман добијају надокнаду од РХМЗ, а одређене дотације – стимулације и из буџета  локалне самоуправе.

                                                       Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација