феб 27

У ГИМНАЗИЈИ ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ХИЛАНДАР КОЈИ ВОЛИМ“

У сомборској  Гимназији „Вељко Петровић“, приређена је изложба фотографија под називом „Хиландар који волим“, аутора Рајка Р Каришића. Изложбу  је   24. фебруара отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Фотографије су изложене у учионици број 53, а грађани ће  изложбу моћи погледати до 10. марта 2017. године, сваког по поднева у времену од 17.00 до 19.00 часова.

Изложено је 20 фотографија, а свака од њих на посебан начин представља Хиландар. Јер,  како је рекао Свети Владика Николај Велимировић: „Хиландар нису само прохујали векови и његова здања. Он је наша савест и барометар нашег духовног стања и светосавске свести. Ми га после осам векова још увек градимо и  уграђујемо себе у његово духовно здање, а наша покољења сведочиће о нама као о његовим неимарима и градитељима.“

Реч, две о аутору изложбе

Рајко Р. Каришић, је рођен 1952. године у Бачком Добром Пољу (општина Врбас), дипломирао је на Машинском факултету Универзитета у Новом Саду, а фотографијом се бави о 1973. године. До сада је имао више од 60 самосталних изложби у земљи и иностранству и носилац је високог звања кандидат мајстор фотографије Фото савеза СЦГ. Аутор је 97 књига и фотомонографија и 21 монографије манастира и цркава Српске православне цркве. Учествовао је у изради других монографија и реализовао више од  150 каталога и плаката за своје изложбе, изложбе познатих сликара и каталоге ликовних колонија и саборовања.

За рад на пољу уметничке и примењене фотографије добио је више десетина награда и признања.

Званична интернет презентација