13. И 14. ЗБОГ ЛЕДЕНЕ КИШЕ–АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА СМАЊЕ КРЕТАЊЕ

13. И 14. ЗБОГ ЛЕДЕНЕ  КИШЕ–АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА СМАЊЕ КРЕТАЊЕ

Штаб за ванредне ситуације Града Сомбора у ужем саставу, којим је председавала градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, одржао је данас (12. јануар 2107. године) састанак на којем је размотрена тренутна метеоролошка и хидролошка ситуација и стање на Дунаву код Бездана, са аспекта покривености ледом.

Владислав Милошев, директор ВДП „Западна Бачка“ и члан Штаба,  навео је да је на сектору Д 12 покривеност  ледом око 70 одсто, да је у питању пливајући лед који долази из Мађарске, нема ледостаја и да  за сада нема  потребе да се ангажују ледоломци.

Према речима Милошева, водостај на Дунаву код Бездана је низак  – 30 центиметара, а температура воде испод просека за ово доба године и износи нула степени Целзијусових. Он је још додао да се свакодневно, у складу са наредбом о редовној одбрани од леда прати стање, те да се, за сада, не назиру никакве компликације.

Предраг Ракоњац, начелник Сектора за ванредне ситуације Одељења у Сомбору, навео је да  на територији Града, за време протеклих ледених дана није било жртава, да су путеви очишћени и да је изванредна сарадња свих служби надлежних за одржавање путева и безбедност грађана.

Милан Глумац, начелник Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе Сомбор, оценио је да су путеви, како они у надлежности покрајинских, тако и у надлежности градских предузећа очишћени, те да је протеклих дана и смањен број саобраћајних незгода. С обзиром на најаву појаве ледене кише на подручју Западнобачког округа, Глумац је казао да ће се од вечерњих сати 12. јануара па све док за тим буде постојала потреба, примењивати мере за успоравање саобраћаја и да ће на терену бити више патрола саобраћајне полиције.

Глумац је навео и да су патроле саобраћајне полиције ових дана код Штранда забележиле призоре немарног понашања родитеља,  који су се са децом санкама спуштали низ обалу.Дунав код Бездана

Градоначелница и остали присутни чланови Штаба за ванредне ситуације упутили су апел грађанима да наредна два дана, 13. и 14. јануара, због појаве ледене кише, без преке потребе не излазе напоље.

Упућен је апел и родитељима да воде рачуна о безбедности како деце, тако и својој  личној безбедности, и да се не  санкају на обалама канала код Штранда, као ни на другим небезбедним местима.

Састанку су присуствовали и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, потпуковник Иван Орбовић, заменик команданта Првог центра за обуку Војске Србије – Сомбор и Ференц Варга, испред ЈВП „Воде Војводине“ – Радна јединица Сомбор.