Povratak na О Сомбору

Култура

Институције културе

Дворци.

Околина Сомбора располаже са више двораца и репрезентативних објеката који би се могли искористити за туристичке сврхе. Ови објекти имају изузетну прошлост и репрезентативну архитектонику. Неки од ових објеката поседују и парковске засаде ретких биљних врста. Углавном су сви објекти у веома лошем стању. Неки су напуштени, а некима је намена преименована па се користе као школе, управне зграде и др. Ревитализацијом ових објеката добили би се веома привлачни туристички објекти. Најинтересантнији објекти се налазе у Риђици, каштел „Редл“ у Растини, „Баба пуста“ у Алекса Шантићу, у Кљајићеву „Семзе“, „Вамошер“ у Бачком Моноштору и др.

Цркве.

Свако насеље у сомборској општини располаже са црквом. Углавном су то барокне грађевине са краја 18. века, мноштво је већих и мањих сакралних објеката по гробљима и насељима. Ревитализацијом и правим маркетингом отворили би се ови објекти за приступ гостима.

Манастири.

Манастир Светог архиђакона Стевана, Фрањевачки манастир и Кармелићански манастир су сведоци богате религиозне баштине Сомбора. Неки од ових објеката располажу и могућношћу уређења објеката за смештај гостију.

Водице (Дорислово, Чонопља, Стапар, Чичови, Милчић) су такође места која би се уређењем приступних путева приближили гостима и тиме унапредити ходочаснички туризам.

Музеји (Градски музеј у Сомбору).

Музеј у Сомбору располаже са више различитих збирки. Ове збирке су сачињене од материјала из читаве Западно-бачке регије и веома су богате материјалима и од националног значаја. Овај музеј вредношћу својих збирки представља сировинску базу за туризам не само ове регије већ и шире.

Споменици индустријске архитектуре,

пре свега, преводница код Бездана, требали би се ревитализовати и отворити за туристе. Ови објекти су често окружени прелепом природом тако да би се могло размишљати о уређењу смештајних капацитета у самим објектима.

Позориште

у Сомбору свакако да треба да посетите кућу јединственог „позоришног маратона“.

Галерије

(Галерија „Милан Коњовић“, галерија „Лаза Костић“).

Стратишта Подунавских Немаца

(Гаково, Крушевље, Кронић палата) су места која задњих година привлаче све више гостију – бивших логораша и њихових потомака. Ови објекти су циљ доласка великих група Подунавских Немаца и свакако би их требало учинити приступачнијим и уредити њихове локације.

Раритети

(„Битка код Сенте“, најтежа разгледница, „Сомбор из птичије перспективе“) су свакако раритети који би се у промоцији града морали извући на посебно место. Ради се о раритетима високе атрактивности.

Археолошки споменици.

Било да су непокретни (Бортањ) или покретни (археолошке збирке по музејима) увек су веома привлачни за туристе. Археолошки локалитет „Ботрањ“ спада у средњовековне локалитете и вероватно је најрепрезентативнији локалитет у сомборској општини. Ископавања на овом локалитету су још у току. Досада је ископана црква, а ради се на ископавању самог насеља. Овај локалитет могао би се након конзервације учинити приступачан и за туристичку посету.