ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО ДАН СРПСКОГ ЈЕЗИКА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године.

Тим поводом у Београду ће бити одржане бројне манифестације, док ће централна свечаност бити одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи. Према информацијама Тањуга, око 17 сати са Калемегдана ће се зачути почасна артиљеријска паљба, поводом празника.

У циљу утемељења овог празника позвани су сви наши људи, где год живели, Срби из свих крајева,да тог дана, тамо где живе, на кућу или зграду, истакну српску тробојку, један од симбола Србије.

Такође, у скупштинама Србије и РС требало да буде усвојен и Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, истоветан акт, којим је, дефинисано установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика и ћириличког писма, као и културних и традиционалних вредности, и шира употреба ћириличког писма у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма.