МИНИСТРИ, АНА БРНАБИЋ И МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ, ПОСЕТИЛИ СОМБОР

Од Жупаније до Гимназије домаћини су са гостима прошетали Главном улицом

Отварање специјалног информатичког одељења у сомборској Гимназији „Вељко Петровић“ и добро обављен посао преношења матичних књига у електронски облик који је обавила Градска управа града Сомбора и међу првима у Србији прогласила јединствено матично место, били су повод за посету Ане Брнабић, министарке државне управе и локалне самоуправе и Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја.

Градоначелница Душанка Голубовић је са министарком Брнабић разговарала о даљем унапређењу рада Градске управе, а са министром Шарчевићем о реформи образовања и захвалила се Министарству просвете што је Гимназију „Вељко Петровић“ уврстило у реализацију програма према којем ће од наредне школске године у Гимназији бити формирано информатичко одељење.

Након састанка у Градској управи и обиласка Градског услужног центра градоначелница и и министри Брнабић и Шарчевић су посетили Гимназију „Вељко Петровић“, где су са директором Ладиславом Фекетеом одржали састанак, а потом обишли кабинет хемије и информатике и погледали како теку радови на реконструкцији и доградњи фискултурне сале у овој школи.

Министарка државне управе и локалне самоуправе је похвалила сомборску Градску управу која је завршила посао преношења података из матичних књига у електронски облик
„Преношење матичних књига у електкронски облик је основа за електронску управу и Сомбор је једна од ретких локалних самоуправа у Србији која је прогласила јединствено матично место, тако да ће будући пренос матичних књига у електронски облик у централном систему бити много бржи и ефикаснији“, казала је Брнабић и додала да је у посету Сомбору дошла заједно са министром Шарчевићем због тога што је председница Владиног ИТ савета.

„Када сам се као председница Владиног министарског ИТ савета почела више бавити ИТ сектором сазнала сам да је сомборска гимназија једна од најбољих гимназија за ИТ програмирање у Србији, одмах иза Математичке гимназије у Београду“, казала је Брнабић и истакла „да ми сами не знамо колико имамо добрих ствари, добрих примера широм Србије“.

„Потребно је да ширимо примере позитивне праксе и да се захвалимо људима који су допринели томе. Данас сам имала и част да упознам професора Душка Обрадовића, професора информатике који је са својим тимом, наравно и ученицима, допринео оваквом успеху. Чак 10 посто ученика сомборске гимназије се пласирало на окружно такмичење из програмирања што је значајно већи проценат него у било којој другој школи у Србији. Сомборска гимназија је једина средња школа у свету која се већ девету годину заредом пласира у финале Међународног такмичења средњошколско-студентских тимова што је још један доказ квалитета. И по самом истраживању 35 одсто осмих и 44 посто ученика седмих разреда основних школа жели да упише рачунарски смер након завршене школе“, истакла је министарка Брнабић.

Министар просвете Шарчевић је истакао да је више разлога посете, али је основи подршка Гимназији „Вељко Петровић“ која је у експанзији од доласка новог директора. Министар је навео да Министарство и школе чека пуно посла на реформи образовања, па и реформи гимназија.

„Гимназије су добиле упитнике и видећемо какве ћемо све смерове моћи да имамо у гимназијама, јер Стратегија образовања до 2020. године предвиђа да гимназије обухватају 40 одсто образовног модела, а тренутно смо на 22 посто. Увођењем новог програма у гимназију повећаће се и број ученика. Одустали смо од првобитне одлуке да програм увођења информатичког одељења стартује у гимназијама у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу и прошири смо га на Сомбор, Сремску Митровицу, Шабац, Ужице, укупно 12 градова“, казао је Шарчевић.

Министар је говорио и о дуалном образовању на средњошколском нивоу и навео да је много веће интересовање компанија него што се очекивало.
„Неку врсту уговора већ је потписало 836 компанија, а 300 се јавило накнадно. Формирано је 20 образовних профила у које ће бити укључено 19.000 ученика“, навео је Шарчевић.

У посети Сомбору испред Министарства државне управе били су и Иван Бошњак, државни секретар и Ана Илић, шеф кабинета, а са министром Шарчевићем били су: Александар Пајић, помоћник за средње образовање и васпитање и образовање одраслих и Марко Попадић, шеф кабинета.

Састанку је присуствовао и начелник Западнобачког управног округа Душан Маријан, као и сарадници градоначелнице Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и образовања и Бранислав Сворцан, помоћник за област културе и информисања.

Послови информисања и односа са јавношћу