нов 28

АМБАСАДОРКА МАКЕДОНИЈЕ ПОСЕТИЛА СОМБОР

 

Датум: 28.11.2016

АМБАСАДОРКА МАКЕДОНИЈЕ ПОСЕТИЛА СОМБОР

Као победник овогодишњег такмичења у оквиру манифестације „Србија у ритму Европе, Сомбор ће у јуну 2017. године бити домаћин овог такмичења. У  периоду који предстоји до финалне вечери, Сомбор ће посетити 20 амбасадора из земаља које подржавају  манифестацију.

Као првог промотера ове манифестације и вредности које афирмише,  градоначелница  града Сомбора Душанка Голубовић,  дочекала је амбасадорку Македоније Њ.е. Веру Јовановску  Типко, као и представнике манифестације „Србија у ритму Европе“.

 – Амбасадорка  Македоније отворила је пут другим амбасадама да посете наш град ради  промоције ове манифестације, али  и у смислу сарадње града Сомбора  са македонским градовима са којима смо и до сада имали добру сарадњу. Констатовали смо да има много простора за побољшање  сарадње у области економског развоја,  области пољопривреде. За нас су  значајна европска искуства Македоније и македонских градова како у процесу европских интеграција тако и у процесу имплементације бројних система које и ми на републичком нивоу преузимамо из Македоније.  Сомбор и Велес су братски градови и сарадња  је одлична. Простора  за сарадњу  има и са другим македонским градовима у области културне и туристичке размене, као и  размене  у области образовања – казала је градоначелница Душанка Голубовић.

сала Амбасадорка Македоније се захвалила на лепом и срдачном пријему градоначелници и локалној самоуправи и истакла да је циљ посете и да се утврди у којим областима би Македонија и Србија на локалном нивоу могле боље  и  лакше сарађивати.

– Као амбасадор Македоније у Србији верујем  да је  мото „ Мисли глобално, – делуј локално“  бржи и прави пут просперитета наших држава и региона уопште, отуда и наш договор око будућих бизнис сусрета…   Најчвршћи мост наше сарадње је присуство удружења македонске заједнице  у  Сомбору која је активна у граду и доприноси развоју и напретку сарадње наше две земље. Желим да потврдим добру сарадњу амбасаде Македоније и организације „Србија у ритму Европе“ која снажно и силно шаље поруку да будућност  остаје младима на начин који подстиче културну сарадњу, не само на локалном него и на регионалном нивоу промовишући мултикултурализам, толеранцију и равноправност између младих – навела је, осим осталог, Њ.е. Вера Јовановска Типко.

поклониСа амбасадорком Македоније Сомбор су посетили и Драгана Алексово Кемера, трећи секретар у Амбасади Македоније и Игор Карадаревић, извршни директор манифестације „Србија у ритму Европе“  који је истакао да се Амбасадорка Македоније здушно залаже за  ову манифестацију и са изузетном енергијом бори за побољшање квалитета живљења деце  и  у  Србији и Македонији.  Карадаревић је навео и да се од следеће године манифестација  реализује и у Македонији.

– У јуну Сомбор очекује велики талас добре, позитивне дипломатске активности и енергије, а новина је  ће финално вече у Сомбору отворити победници  манифестације у Македонији – казао је Карадаревић.

Разговору су присуствовали и Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде, Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и Иван Шимунов, помоћник градоначелника  за област међународне сарадње.Галерија

У друштву домаћина,  којима се придружио и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице, a потом и др Лиљана Соколова Ђокић, председница Удружења Македонаца Западнобачког управног округа, Амбасадорка Македоније је погледала слику „Битка код Сенке“ и посетила  Галерију  „Милан Коњовић.“

Званична интернет презентација