ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА АНТОНИА РАТКОВИЋА ПОВОДОМ 8. АПРИЛА – СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Поштовани припадници ромске заједнице,

Ове године навршава се пуних педесет година од када је одржан Први светски конгрес Рома у Честерфилду код Лондона на коме је песма „Ђелем, ђелем“ („Идем, идем“) изабрана за ромску химну. Њени стихови, више него сликовито приказују живот Рома који је обележен трагањем и путовањима.

Током једног таквог трагања и путовања, Роми су се настанили и на територију Града Сомбора и данас чините једну од коцкица друштвеног мозаика и шаренила нашег мултиетничког и мултикултуралног Града, којем на посебан начин доприносите богатству различитости, али и заједништва.

У циљу побољшања услова живота Рома који живе на  територији Сомбора, наш град је међу првим у Србији донео нови Акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021 – 2023. годину. Управо из овог документа црпимо најразличитије механизме и могућности за подршку ромској заједници: од подршке приликом куповине лекова, финансирања путних трошкова средњошколцима и смештаја у ученичке домове средњошколаца из ромске популације, преко различитих видова подршке које се као пројекти ромских удружења реализују средствима оствареним на конкурсу који Град сваке године расписује – од куповине школског прибора за ученике до новогодишњих пакетића; обука које се организују у циљу запошљавања, па до побољшања услова становања.

Такође, Град смо који већ дуги низ година финансира рад Канцеларије ромских удружења и организација, а у Градској управи имамо запосленог координатора за ромска питања и Мобилни тим за инклузију Рома што нам омогућава најдиректнији увид у проблеме и потребе, а самим тим и ваљано планирање мера подршке ромској заједници.

Овим освртом желео сам да истакнем да као Град системски планирамо активности којима ћемо дати допринос побољшању квалитета и услова живота свих Рома којима је Сомбор дом.

У име Светског дана Рома, свим Ромима који живе на територији Сомбора и насељених места сомборске територије, честитам празник уз жеље да га традиционално, како то ромски обичаји налажу, проведете у изобиљу, радости, песми и игри!

Срећно и живели!