Данас је Национални дан родне равноправности

Влада Републике Србије 27. октобра 2021. године, усвојила је Одлуку о обележавању Дана родне равноправности.

Од ове године, 11. јуна, обележава се Национални дан родне равноправности, пошто је на данашњи дан, пре 182 године, одобрено образовање женске деце. 

Мрежа „Живот без насиља“ окупља институције које се баве превенцијом и сузбијањем насиља у породици, као и заштитом жена жртава насиља. Она је настала на иницијативу Покрајинског омбудсмана, са циљем да се подстиче и одржава комуникација између институција и општинских тимова за борбу против насиља у породици, као и да се унапређује њихов рад путем организовања састанака посвећених размени искустава и едукацији. 

Град Сомбор се одазвао иницијативи мреже „Живот без насиља“, те у складу са овогодишњом темом „Жене у фокусу“  представљамо Биљану Клипу, рођену 1971. године у Задру, секретарку Црвеног крста Сомбор, која се континуирано залаже за пружање помоћи и подршке суграђанима, а управо се претходна година истакла по признањима које су је красила.

Њен труд и рад организације Црвеног крста Сомбор крунисала је Повеља Града, додељена од стране Градске управе за велики допринос и деловање у време пандемије изазване вирусом Ковид 19.

Додатно, предвођени Биљаном, тим Црвеног крста Сомбор у сарадњи са Црвеним крстом Србије препознао је потребу за оснивањем Центра за старије, чиме су се отвориле могућности да старији суграђани квалитетно користе своје слободно време, а у циљу боље социјализације и освешћивања важности менталног здравља у сваком добу, као и да имају подршку у свакодневним пословима.

Црвени крст Сомбор је у претходној години обележио јубилеј од 120 година континуираног рада Организације, при чему је објављена прва монографија Црвеног крста Сомбор, чији се рад препознаје како у нашем граду, тако и шире.

Биљана Клипа, уз велику подршку својих сарадника, не само претходне, већ дуги низ година успешно показује емпатију и разумевање, те кроз низ активности и програма које реализује организација Црвеног крста испуњава њихове потребе и показује им подршку вредну сваког поштовања.