окт 30

ДАНИ ЕГИПАТСКЕ УМЕТНОСТИ У СОМБОРУ: СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ

Отварање манифестације "Дани египатске уметности"

Отварање манифестације „Дани египатске уметности“

Манифестација „Дани египатске уметности“ свечано је отворена данас у Градском музеју Сомбор. Манифестација обухвата изложбу „Шапат долине Нила“ – староегипатска збирка Градског музеја Сомбор, изложбу фотографија накита, изложбу исламске уметности и калиграфије и пројекције савременог екипатског филма.

Манифестацију је званично отворио амбасадор Арапске Републике Египат у Србији њ.е. Амр Алгувејли рекавши да радо и често долази у Сомбор, град живе културе и живе економије, истакавши да је овај догађај први те врсте у Србији.

„Надам се да ћете схватити колико је диверзитет једна снага и једно богатство. Египат је муслимански и коптски, он је афрички и арапски, такође, то је медитеранска земља повезана са Европом, а у исто време је несврстана и земља у развоју. Зато се надам да ћете и ви видети колика је снага и богатство та шареноликост. Надам се да ћемо моћи да прикажемо и српску културу у Египту и да ће и на тај начин бити проширена свест о снази различитости“ поручио је амбасадор Египта у Србији.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић обраћајући се присутнима истакао је да не крије задовољство што су у Градском музеју уприличени програми који ће показати сву лепоту, раскош и богатство египатске уметности која је нешто потпуно другачије од онога што нас окружује.

„Бићемо у прилици да видимо да Египат нису само прелепа летовалишта Хургаде, Шарм ел Шеика и пирамиде, већ и изузетно вредна култура калиграфског писања, литературе, израде накита, сликарства, вајарства и древне архитектуре“ рекао је Ратковић.

Директор Градског музеја Петер Мраковић напоменуо је да је идеја о изложби потекла пре више од годину дана на изложби Музеја афричке уметности у Београду, где је Градски музеј Сомбор учествовао са 22 артефакта своје колекције египатске културе и да је сада дошло и до њене реализације.

Присутни су имали прилику да чују предавање на тему амулета Старог Египта професора Ненада Марковића, као и да чују традиционалну египатску музику и да дегустирају египатску храну.

Сомборци ће имати прилику ову поставку Музеја афричке уметности из Београда даа погледају и да се упознају са египатском културом у Градском музеју у периоду од 30.10. до 15.11.2020. године.

Манифестацију су подржали Град Сомбор, Амбасада Арапске Републике Египат у Србији, Музеј Афричке уметности и Градски музеј Сомбор.

Званична интернет презентација