ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ УБУДУЋЕ ИСКЉУЧИВО НА ОРГАНИЗОВАНИМ АКЦИЈАMA У ПРОСТОРИЈАМА СОМБОРСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА

Првог септембра 2018. године почела је примена Закона о трансфузијској медицини. У складу са одредбама закона, а почев од 1. септембра, грађани који желе да дају крв, убудуће ће то моћи учинити искључиво на унапред одређеним терминима организованих акција добровољног давања крви,  у  просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут 19, Сомбор.

Применом Закона о трансфузијској медицини, Служба за трансфузију крви Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору, обавља искључиво клиничку трансфузију за потребе Опште болнице и не бави се добровољним давалаштвом крви.

С обзиром да ће нашој болници бити потребне исте или веће количине крви, позивамо грађане да прихвате нову организацију добровољног давалаштва крви, јер за овако хуман гест најзначајнији мотив  је хуманост, а не место и начин организовања добровољног давања крви.

Црвени крст Сомбор, као организација која се показала и доказала као беспрекоран партнер и сарадник, како Опште болнице у Сомбору, тако и грађана добровољних давалаца крви,  утврдила је план акција добровољног давања крви до краја 2018.  године.

Према плану акција,  прва организована акција добровољног давања крви планирана је за 14. септембар 2018. године у времену од 9.00 до 12.00 часова, а друга 28. септембра, такође у времену од 9.00 до 12. 00 часова.

Током октобра акције ће бити организоване, 12. и 26. октобра, обе у времену од 9.00 до 12.00 часова,  у новембру грађани ће крв моћи добровољно дати 9. и  21. новембра, од 9.00 до 12.00 часова, а потом 7. и 21. децембра у времену од 9.00 до 12.00 часова.

Све акције добровољног давања крви биће организоване, као што је наведено, у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут бр. 19.

Послови информисања и односа са јавношћу