ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАДЊУ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

У Београду је данас потписан уговор о спровођењу пројекта Програм за чврсти отпад у Републици Србији, између Јавног комуналног предузећа „Регионални центар за управљање отпадом Ранчево“, Републике Србије и Европске банке за обнову и развој.

Према овом уговору, Регионалном центру за управљање отпадом Ранчево додељена су средства у износу од 34 милиона евра за изградњу центра за третман комуналног отпада и санацију постојеће депоније у Ранчеву.

Регионални центар за управљање отпадом бавиће се сакупљањем комуналног отпада из пет локалних самоуправа: Сомбора, Апатина, Куле, Оџака и Бача и прерадом у складу са европским стандардима.

Поред Сомбора, Уговор о спровођењу Програма за чврсти отпад у Републици Србији потписале су и локалне самоуправе Ваљева, Нове Вароши и Ужица.

Изградњу зелене инфраструктуре за управљање отпадом у Србији, заједнички финансирају Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Француска агенција за развој (АФД), за шта је потписан уговор о кредиту у износу од 150 милиона евра, односно 75 милиона са ЕБРД и 75 милиона са АФД. Тиме су створени услови за реализацију прве фазе пројекта, за изградњу четири модерна регионална и рециклажна центара у Ваљеву, Ужицу, Новој Вароши и Сомбору.

Уговоре о реализацији прве фазе пројекта потписала је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са регионалним директором ЕБРД за западни Балкан Матеом Коланђелијем, и представницима јавних комуналних предузећа која ће управљати регионалним центрима.