нов 08

ДОДЕЛОМ ПРИЗНАЊА „АВРАМ МРАЗОВИЋ“ У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Обраћање градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић

Обраћање градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић

Поводом 8. новембра – Дана просветних радника у великој сали Скупштине града организована је пригодна свечаност на којој је просветним радницима уручено признање „Аврам Мразовић“, захвалнице и новчана награда.

Признање „Аврам Мразовић“ установљено је 2015. године и додељује се просветним радницима са територије града Сомбора за ангажман који доприноси подизању стандарда кроз иновативан рад у предшколском, основношколском и средњошколском  образовању.

На овогодишњем конкурсу за доделу признања надлежна Комисија је одлучила да се признање „Аврам Мразовић“ у области предшколског образовања додели васпитачици Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Mилици Влаисављевић, у категорији основношколског образовања и васпитања Драгици Кнежевић наставници историје и географије у ОШ „Лаза Костић“ у Гакову и у категорији средњошколског образовања и васпитања овогодишње признање „Аврам Мразовић“ додељено је Нади Плећаш, професорки Средње економске школе у Сомбору.

Признање и захвалнице награђеним просветним радницима уручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је учитељима, васпитачима, професорима и наставницима честитала Дан просветних радника и истакла да  овогодишња прослава причињава још веће задовољство, с обзиром да ове године прослављамо 240 година од оснивања НОРМЕ, што је један веома значајан датум не само у сомборској историји већ у целокупној  српској историји.

„ Признање „Аврам Мразовић“ има за циљ да оживи лик, дело али и идеју и визију овог човека који је заслужан за оснивање ове институције. И када причамо о образовању у Србији тада увек и чујемо да је оно уствари и почело оснивањем Норме у Сомбору. Чему нас онда учи лик и дело Аврама Мразовића? Са једне стране то је свакако улога које просветитељство тј образовање има на све будуће генерације, које за оним просветним радницима који у неком моменту  дају свој допринос и раде на његовој реализацији, остаје. Томе нас најбоље учи Аврам Мразовић захваљујући коме данас можемо да говоримо не само о образовању него и о Српском образовању и очувању идентитета једне националне заједнице. Са друге стране порука коју лик и дело Аврама Мразовића поручује, јесте љубав према свом родном граду, који се одлучио да свој живот и рад, иако је био светски човек,  посвети свом граду Сомбору, те зато данас можемо да причамо о образовању Срба које је почело управо овде у нашем граду“, истакла је градоначелница и указала да награда „Аврам Мразовић“ има за циљ да награди све оне просветне раднике који су уложили напор више, који су унели свој додатни ентузијазам али и своју визију како треба да изгледа будућност Србије, будућност Сомбора и који су кроз ту визију успели да укључе ученике и обуче их и оспособе више, другачије и боље можда од неке друге деце.

„Са друге стране ова награда треба да афирмише све просветне раднике да воле наш град и да увек  ту љубав усађују у децу, ученике и све оно што заједно стварамо и радимо. Јер без обзира колико се то нама чини да није битно, јако је важно да сви заједно одрастамо у једној позитивној атмосфери у којој ће наша деца осетити припадност овој заједници и осетити срећу одрастањем управо у њој“, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и додала да очекује да идуће године у сарадњи са Православном црквом и Православном црквеном општином Сомбор, зграду Препарандије поново приведе намени у просвети како би Сомбор постао центар за стручно усавршавање просветних радника те тако и институционално дамо даљи допринос развоју образовања.

Свечаности поводом Дана просветних радника присуствовали су просветни радници предшколског, основношколског и средњошколског образовања, представници Школске управе Сомбор, Педагошког факултета, верских заједница, представници свих органа локалне самоуправе у Сомбору.

У уметничком делу програма учествовали су Хор музичке школе „Петар Коњевић“ и ученици ОШ „Аврам Мразовић“ Соња Лукић седми разред и ученик трећег разреда Стрибор Перић .

Васпитачица Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Mилица Влаисављевић

Васпитачица Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Mилица Влаисављевић

МИЛИЦА ВЛАИСАВЉЕВИЋ

Педагошку академију завршила је 1979 године у Петрињи, Република Хрватска, прво радно искуство стицала је у дечијем вртићу у Сиску, потом у Петрињи, а од 1996 године живи у Сомбору и ради као васпитачица у Предшколској установи „Вера Гуцуња“. Васпитачица Милица планирајући васпитно образовни рад поштује принцип индивидуализованог начина рада. Учи децу, пре свега, основним животним вредностима. Сваку ситуацију, било да се дешава у вртићу, било ван њега, користи као прилику за учење и развој.

Милица је по мишљењу колега, поред стручности коју неоспорно поседује, топла личност, пуна ведрине, полетности, истраживачког духа, спремна за реализацију свих иновативних идеја, увек спремна за сарадњу, помоћ у професионалном и у људском смислу, посвећена свом раду у потпуности, која је једнако сада као и на почетку свог рада, надахнута најплеменитијем и најлепшим послом којим се бави и љубављу према деци.

Драгица Кнежевић наставница историје и географије у ОШ „Лаза Костић“ у Гакову

ДРАГИЦА КНЕЖЕВИЋ Педагошку академију завршила у Бања Луци 1986 године, на групи за историју и географију, стручни испит је положила четири године касније.

Наставник историје и географије је у основним школама „Лаза Костић“ Гаково и „22.октобар“ Бачки Моноштор. На својим предавањима настоји да заинтересује ученике за научне проблеме и градиво, да их усмери на рад и детаљно истраживање узрока и последица географских појава и процеса. Личним примером показује да је преко потребно подстицати ученичке способности, неговати идеје, обраћати пажњу на ученичке резултате.

Мисија којом се води у свом педагошком и просветном раду можда је најбоље илустрована њеним речима: „Излазиће велики људи из моје школе, гаранција за то су наша опредељења: спремност да се и сами мењамо и будемо носиоци квалитетних новина, да у процесу рада и образовања знатно више пажње посвећујемо даровитим ученицима и стварамо климу потребе , а не присиле у образовању, у овом случају у изучавању историје и географије. Верујем у своје опредељење, јер су постигнути резултати најбоља потврда њихове основаности“ речи су Драгице Кнежевић, награђене наставнице у категорији основних школа.

Нада Плећаш професорица Средње економске школе у Сомбору

Нада Плећаш професорица Средње економске школе у Сомбору

НАДА ПЛЕЋАШ Рођена је у Госпићу у Лици где је завршила основну и средњу школу, а 1988. године образовање наставља у Загребу на Филозофском факултету где је студирала историју и филозофију. Због избијања рата у Хрватској, у ком јој је страдао дом, са породицом је избегла на територију Републике Србије у град Нови Сад, где је наставила студирање и дипломирала 1994. године.

Радила је у основној школи у Стапару  1995. године а у Средњој економској школи ради као професор историје већ пуних седамнаест година. Од првог радног дана своје стручно знање и енергију посветила је ученицима кроз редовну наставу и ваннаставне активности – такмичења, квизове знања, радионице, екскурзије, стручна путовања…, а све време се стручно усавршавала и дала свој допринос управљању и утврђивању развоја школе ангажманом у Школском одбору, школским тимовима ЕТОС и тиму за израду Школског развојног плана, водила радионице у оквиру различитих пројеката.

Оно што је посебно краси, јесте да истом преданошћу којом припрема такмичаре, припрема и материјале за наставу, прилагођава методе и пружа подршку оним ученицима који имају различита ограничења и који без подршке не би могли да напредују. Њима Нада пружа наду.

Званична интернет презентација