Државни секретар за спорт Перуничић Програмско финансирање спорта на свим нивоима

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић на трибини у Сомбору

Државни секретар за спорт Предраг Перуничић, разговарао је се представницима спортских организација  Сомбора  о примени   Закона  о спорту.

Перуничић је навео да је протекла година од када је Закон донесен, те да је протекли  период био период прилагођавања, а од фебруара 2017. године Закон се примењује у потпуности.

„Имали смо велики консензус приликом доношења закона, преко 3000 људи учествовало је у припреми, а  на седници Народне скупштине  Закон о спорту је донет без иједног гласа против.  То показује колико је значајан спорт у Републици Србији“, истакао је Перуничић.

Државни секретар је истакао да су многе ствари у Закону о спорту промењене на боље. „Далеко од тога да је све савршено, а већ наредне године биће донета Стратегија развоја спорта за  наредне четири године. Већ се раде упоредне анализе за период од 2014. године. Желимо да видимо шта можемо да побољшамо и оно шта је било добро да унапредимо. И држава је учинила уступак смањујући порезе онима који улажу у спорт. Оно што је спорт добио, то је да спортисти плаћају дупло мањи порези на доходак грађана, што је добро за спортисте, али је са друге стране ударац на буџет Републике Србије. И кроз то се показује снага спорта“, казао је Перуничић и истакао да се Законом жели увести ред у спорт и отуда систем финансирања мора бити јединствен на свим нивоима.

„Програмско финансирање  се мора примењивати у републици, покрајини и локалним самоуправама.  Не финансирамо више један клуб или  физичко лице, већ програме. Сви спортски колективи или спортске организације  дају  спортском савезу предлоге, а спортски савез  формира комисију која оцењује све  програме. Када их оцени,  заједно са предлагачима програма,  предлог доставља  локалној самоуправи која на градском већу опредељује буџетска средства која стриктно иду предлагачима или реализаторима програма.  Новац који држава даје мора бити контролисан и мора доћи до крајњег корисника“, био је категоричан Перуничић.

Трибини је присуствовао  велики број представника спортских организација који су коментарисали нове одредбе Закона и постављали питања државном секретару, који је одговорио на свако питање.

Трибини организованој у просторијама  Спортског  савеза  Града Сомбора, присуствовале су и градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић, Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област спорта, деце и омладине,  те  Драган Максимовић испред  Спортског савеза Града Сомбора.

Градоначелница је казала да је у две године државни секретар долазио два пута у Сомбор, што указује на добру праксу и везу Министарства спорта и омладине и Града Сомбора.

– Сомбор као град  бригу о спорту започиње на нов и квалитетан начин.  Сомбор располаже    бројним спортским објектима и клубовима  и потребна је добра сарадња како са покрајином, тако и са републиком, како би заједно реализовали циљеве у спорту“, казала је градоначелница.

Послови информисања и односа са јавношћу