ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ У СОМБОРУ: ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА И ЗДРАВИХ НАВИКА

У оквиру обележавања Европске недеље мобилности, која траје од 16. до 22. септембра, у Сомбору је данас организована промоција здравља и здравих навика, током које су суграђани имали прилику да се провере ниво шећера у крви, измере крвни притисак, као и да чују савете за здравље.

 „Циљ ове манифестације јесте да промовишемо немоторизоване облике кретања, да се више крећемо пешке, возимо бицикл и користимо природне облике кретања, како би били здравији. Кроз ову манифестацију смо припремили велики низ програма, којим желимо нашим суграђанима да подигнемо свест колико је лепо бавити се спортом и бити у природи“ истакла је овом приликом чланица Градског већа за области спорта, омладине, деце и здравства Антонија Нађ Косановић.

Данашњу промоцију организовали су Град Сомбор, Црвени крст Сомбор, Завод за јавно здравље и Средња медицинска школа „Др Ружица Рип“, чланови Савета за родну равноправност, у сарадњи са Канцеларијом ЕУ у Србији, односно ЕУ инфо поинт Нови Сад. 

Европска недеља мобилности покренута је од стране Европске комисије и обележава се већ 20 година. У граду Сомбору су у оквиру ове манифестације планиране различите активности: спортић за децу, јавни час рекреације за жене, шетња Великим бачким каналом, бициклистичка тура, а 22. септембра се обележава дан без аутомобила, те позивамо суграђане да се укључе у ову акцију и да тај дан, уколико су у могућности, не користе аутомобил, већ иду пешке или бициклом.