мај 29

ГРАД СОМБОР У САМОМ ВРХУ НАЈТРАНСПАРЕНТНИЈИХ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА УЗ ИЗУЗЕТАН РЕЗУЛТАТ

Транспарентност Србија и ове године спровела је истраживање „Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији – ЛТИ“.

Кроз истраживање Индекса локалне транспарентности – ЛТИ 2020, Град Сомбор је трећепласирана од 145 локалних самоуправа у Србији, са освојених 80 од могућих 100 поена.

Град Сомбор је не само значајно поправио позицију, већ је остварио и завидан раст индекса у односу на 2019. годину-са 52 на 80, за чак 28 поена, што је један од највећих помака које су остварили градови и општине.

Оцена транспарентности формирана је  бодовањем једне опште и осам посебних категорија (скупштина и градско веће, буџет, општина и грађани, слободан приступ информацијама, јавне набавке, информатор о раду, јавна предузећа и установе, јавне расправе). За  буџет и информатор о раду  остварен је максималан број поена, а  високу јавност рада имају и Скупштина и Градско веће (15 од 18 поена), док је за слободан приступ информацијама од јавног значаја од могућих шест  добијено пет  бодова, а за јавне расправе и конкурсе од могућих седам  добијено шест бодова.

Тим поводом, градоначелница Душанка Голубовић  била је један од панелиста на видео-конференцији коју су организовали Транспарентност Србија и УСАИД.

„Град Сомбор је унапредио резултат на скали транспарентности, не због самих резултата, већ због значаја начела транспарентности, као и оснаживања поверења јавности да је локална управа отворена, видљива и одговорна својим грађанима. Резултати  показују да, када постоји воља и добра намера, за релативно кратко време и без много додатних ресурса се могу значајно унапредити различити аспекти рада локалне управе. Овогодишњем добром резултату допринело је увођење партиципативног буџета и омогућавање свим грађанима, укључујући и средњошколце, да учествују у припреми буџета. Активно се радило  на повећању транспарентности у свим областима, а не само у онима областима у којима закон прописује обавезу објављивања“ рекла је градоначелница Душанка Голубовић, истичући да ће град Сомбор  наставити са пројектима за остварење веће транспарентности рада.

Овим успехом град Сомбор је још једном потврдио да је локална самоуправа која се узима као пример добре праксе у бројим областима доброг управљања.

Град Сомбор се захваљује УСАИД-Пројекту за одговорну власт, Транспарентности Србија и  њиховим  сарадницима на подршци у  досадашњим активностима које су  уз изузетну посвећеност града Сомбора имале за циљ унапређење транспарентности града Сомбора, што је несумњиво довело до оствареног резултата у овој  години.

Званична интернет презентација