ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИРЕДИО СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ЂАКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ 2020/2021.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уприличио је данас свечани пријем за ученике генерације основних и средњих школа школске 2020/2021. године, у атријуму зграде Жупаније.

Овом приликом градоначелник Сомбора честитао је ученицима на успеху који су постигли својим великим и преданим радом, пожелевши им да сачувају вољу да уче и науче, јер у животу може да се изгуби све, и новчаник, и бицикл, и кућа, али знање је оно што никада не могу да изгубе и оно што нико не може са им отме.

„Оно што желим да истакнем овом приликом је да ми који водимо овај град школство и образовање постављамо врло високо на лествици наших приоритета. Сомбор је , још мало, па три века светионик образовања нашег народа на овим просторима, још од оснивања Норме Аврама Мразовић, па све до данас. Такво наслеђе нас обавезује да, упркос изазовима који свакодневно искушавају нашу истрајност и стрпљење, остајемо доследни улагању у побољшање услова у којима ученици раде и свакодневно уз своје наставнике стичу нова знања, која ће већ колико сутра бити у прилици да примене, како би учинили живот бољим и квалитетнијим и на тај начин се одужили својој породици, али и свом граду“, рекао је градоначелник Ратковић.

Ђаци генерације основних школа су: Сава Марјановић, ОШ „Аврам Мразовић“ –  Сомбор; Душан Шијачић, ОШ „Никола Вукићевић“ – Сомбор; Далибор Продановић, ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Сомбор; Немања Тепавац, ОШ „Иво Лола Рибар“ – Сомбор; Михајло олујић, ОШ „Братство- единство“ – Сомбор; Вања Тимар, ОШ „Алекса Шантић“ – Алекса Шантић; Данијел Чанковић, ОШ „Огњен Прица“ – Колут; Лана Кнежевић ОШ „Лаза Костић“ – Гаково, Марк Жига, ОШ „Киш Ференц“ – Телечка; Корнел Капитањ, ОШ „Братство-јединство“ – Бездан; Лаура Правдић, ОШ „Братство-јединство“ – Светозар Милетић; Ивана Ђурђев, ОШ „Бранко Радичевић“ – Стапар; Јелена Грујић, ОШ „Иван Горан Ковачић“ – Станишић; Тарја Радичев, ОШ „Моша Пијаде“ – Бачки Брег; Јелена Зирић, ОШ „Никола Тесла“ – Кљајићево; Ива Винков, ОШ „22. Октобар“ – Бачки Моноштор; Бригита Селик, ОШ „Мирослав Антић“ Чонопља и Ференц Коломпар, ШОСО „Вук Караџић“ – Сомбор.

Ђаци генерације средњих школа су : Сања Шаровић, Средња пољопривредно-прехрамбена школа; Светозар Пољак и Јован Перић, Гимназија „Вељко Петровић“; Ања Аланов, Средња економска школа; Милош Гаћеша, Средња школа „Свети Сава“; Лазар Богдановић, Школа за основно и средње образовање „Вук Караџић“; Стефан Пејиновић, Средња техничка школа; Теодора Трифуновић, Средња медицинска школа „Др Ружица Рип“ и Катарина Малбаша, Музичка школа „Петар Коњовић“.

Као и претходних година, сваки мали и велики матурант са територије Града Сомбора награђен је за свој велики успех. Ђаци генерације основних школа добили су плакету града, а пошто су ове године ускраћени за традиционално десетодневно летовање у Будимпешти и на Балатону, у замену су награђени са новчаном наградом у износу од 20 хиљада динара. Сваки велики матурант, ђак генерације у једној од сомборских средњих школа, поред плакете са грбом Града Сомбора добио је и новчану награду од 25 хиљада динара, а од Кола српских сестара књигу нашег нобеловца Иве Андрића за успомену на овај дан .

За најбољег међу најбољима проглашен је Светозар Пољак, ученик генерације Гимназије „Вељко Петровић“. Светозар ће, као 21. стипендиста Града Сомбора,  школовање наставити као студент енергетике, електротехнике и телекомуникација на Факултету техничких наука у Новом Саду. 

Најбољи међу најбољима Светозар Пољак

Свечаном пријему присуствовали су и члан Градског већа за област културе и образовања Борислав Станичков, начелница Школске управе Сомбор Милана Минарски, представници Одељења за образовање Градске управе, директори школа, наставници, као и родитељи награђених ученика.