ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРОМ АГЕНЦИЈЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ ЛУКАМА

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић састао се данас, у просторијама Градске управе, са директором Агенције за управљање лукама Вуком Перовићем и начелником Западнобачког округа Гораном Нонковићем, где су разговарали о покретању заједничких активности у области наутичког туризма.

Градоначелник Сомбора изразио је задовољство због посете Агенције и будуће сарадње на пројектима. „Данашњи састанак представља почетак развоја наутичког туризма у Сомбору. Представили смо предности природног окружења за унапређење путничког водног саобраћаја, како због разгранате каналске мреже и природног богатства заштићеног подручја Горње Подунавље, тако и због културно-историјског наслеђа Града Сомбора. Разговарали смо о изградњи марине у Барачкој, некадашњем зимовнику за бродове, као и о успостављању линијског саобраћаја између општине Драж и градова Баја и Сомбор“ казао је Ратковић и додао да је једна од тема састанка била и могуће планирање међународног путничког пристаништа у Сомбору.

Вук Перовић је истакао да Агенција интензивно ради на развоју марина у Србији. ,,Марине имају велики потенцијал за унапређење наутичког туризма и заокружују туристичку понуду наше земље. У складу са тим, у претходном периоду започели смо инвестициони циклус у инфраструктуру наутичког туризма. Сомбор је мултикултуралан град, богате историје и изузетних природних одлика и представља атрактивну локацију за марину. Поред тога, Агенција ће стручно подржати градско руководство у иницијативи да се успостави бродски линијски саобраћај са Хрватском и Мађарском. То ће допринети побољшању локалне економије и омогућити туристима да се упознају са знаменитостима Сомбора. Наш циљ је да искористимо бројне потенцијале Србије за афирмисање наутичког туризма, имајући у виду значај ове привредне гране за културно повезивање и повећање укупних прихода“, нагласио је Перовић.

Горан Нонковић је навео да подржава напоре за развој нове инфраструктуре у путничком водном саобраћају, пре свега марине на Дунаву код Бездана. ,,Сматрамо да би тиме била употпуњена туристичка понуда и остварен оптимални економски ефекат на подручју округа као подунавског региона. Посебно истичемо општи значај могућег организовања линијског саобраћаја између општина у Србији, Хрватској и Мађарској“, подвукао је он.

На састанку је закључено да ће заједничка сарадња Агенције и Града Сомбора допринети ефикасној реализацији пројеката у сегменту наутичког туризма и промовисању наше земље страним туристима.