мај 17

ИНДЕКС ТРАНСПАРЕНТНОСТИ ИЗНАД ПРОСЕКА

Учесници радионице Пројекта за одговорну власт

Учесници радионице Пројекта за одговорну власт

Помоћник градоначелнице Сомбора за област културе и информисања Бранислав Сворцан учествовао је 13. маја на радионици Пројекта за одговорну власт у Београду на којој су, поред Сомбора, учествовали и руководиоци Шапца, Врања, Рашке, Сјенице, Димитровграда, Врњачке Бање и представници Транспарентности Србија, на којој се разговарало о Индексу транспарентности локалних власти. Присуствовали су и помоћник администратора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) за Европу и Евроазију, Брок Биерман и представници мисије УСАИД-а у Србији.

Учесници радионице су разговарали о значају подршке УСАИД Пројекта за одговорну власт и утицају сарадње између ГАИ и локалних самоуправа у дефинисаним областима на побољшање резултата Индекса транспарентности у наредним циклусима спровођења овог истраживања. У те области сарадње спадају унапређење интернет презентација, транспарентност буџетског процеса, укључење грађана у процес креирања локалних политика, развој, примена и праћење локалних антикорупцијских планова, унапређење квалитета локалних услуга и транспарентност рада локалних јавних предузећа и друго.

Град Сомбор у ЛТИ оцењивању и рангирању за 2019. годину има индекс 52 и дели 13 место са још четири јединице локалне самоуправе. То је резултат изнад просека који 2019. године износи 40. Општине и градови су рангирани по методологији која подразумева прикупљање података за 95 индикатора.

Током овог истраживања Сомбор је највећи број поена добио у домену директне комуникације, службеници у услужном центру су окарактерисани као љубазни и предусретљиви, у Информатору на званичној интернет презентацији града су детаљно приказане услуге које Градска управа пружа, наведен је списак прописа који се односи на одређену групу услуга, постоји опција праћења тока предмета што је реткост, на насловној страници постоји банер „Пријавите корупцију без страха“ и линк ка страници „Пиштаљка“, постоји и страница „Питајте градоначелницу“ на којој се, поред пријавног формулара, могу прочитати питања грађана и одговори надлежне службе града Сомбора, постоји и посебна страница за пријаву комуналних проблема, у оквиру Информатора о раду постоји унутрашња систематизација радних места у Градској управи, извештаји о јавним расправама садрже предлоге грађана и одговоре у вези датих предлога, на страници Информације/Јавни увид има података и о позивима на јавне расправе и о извештајима о спроведеним јавним расправама.

У овом истраживању оцењено је свих 170 градова, општина и градских општина, а рангирано је 145 општина и градова.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација