феб 17

ИЗЛОЖБА ЗА ДАН ГРАДА “МИЛАН КОЊОВИЋ-ПОВРАТАК КОЛОРИТУ“

Атмосфера са изложбе

Атмосфера са изложбе

Поводом Дана Града Сомбора, у суботу 16. фебруара у галерији „Милан Коњовић“ отворена је изложба „Милан Коњовић – Повратак колориту“

У име града Сомбора присутне је поздравио Бранислав Сворцан помоћник градоначелнице за културу и информисање.

„Као што је и претходних година био обичај  галерија „Милан Коњевић“ се придружила граду у обележавању празника Дана града Сомбора. Датум 17.  фебруар је дан који обележава 270-ти рођендан нашег града, односно дан када је 1749. године царица Марија Терезија потписала повељу којом се Сомбор уздигао у ранг слободних и краљевских градова. Сама галерија је подржала идеју града да ове године направимо једну тематску годишњицу. Тема је „Лаза Костић“ његова експресија и његово животно изражавање кроз 110 година песме српске модерне која је настала у Сомбору „Santa Maria della Salute“ Прослава је посвећена 110 година од настанка најљубавније песме (1909-2019.) Лазе Костића“ рекао је Бранислав Сворцан.

Изложбу „Милан Коњовић – Повратак колориту“  отворили су директорица галерије Милена Рацков Ковачић и помоћник градоначелнице за културу и информисање Бранислав Сворцан. Аутор изложбе кустос Небојша Васић овом приликом нагласио је да су педесете године прошлог века време нових тенденција и сликарских могућности, а за Коњовића су педесете године значиле повратак његовом страсном и динамичком сликарству. „Од 1953. године Коњовић слика један слободнији и маштовитији свет, сав од заноса и емоција, који није фокусиран на сам мотив као раније. Овај преокрет је означио дубоку стилску промену у Коњовићевом стваралаштву, ново раздобље –  такозвану колористичку фазу“ рекао је Васић.

Милан Коњовић је своју неисцрпну и покретачку енергију црпео из блиског окружења и љубави према човеку, баш као и песник Лаза Костић који је своју инспирацију црпео из љубави. Оба уметника оставила су дубоки траг у животу Сомбора у коме су живели, стварали, волели и у коме су вечно и остали.

                                                                             Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација