нов 01

ЈУБИЛАРНИ 10. „ФИЗИ-БИЗИ“ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић

Јубиларни 10. „Физи-бизи“ фестивал науке у нашем граду отворен је данас. Фестивал је због епидемиолошке ситуације организован виртуално, а траје до  30. новембра.

„Физи- бизи“ фестивал подразумева један од најважнијих образовних догађаја у граду који промовише бављење науком, он је место окупљања талентоване деце и младих, као и стручњака који се активно баве (фундаменталном или примењеном) науком, те је исти јединствена прилика да се сви они окупе на једном месту.

У оквиру Фестивала, заинтересовани ће моћи да виде различите експерименте и послушају разноврсна занимљива предавања из различитих научних области.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, на званичном отварању, пожелео је учесницима десетог јубиларног сомборског Физи-бизија да остану на путу науке у свом даљем образовању.

„Свет науке је људима тајанствен и недокучив, али управо због тога је примамљив и изазован. Када се једном крочи путем разоткривања тајни природе, они коју су се охрабрили да тим путем крену, имају привилегију да уживају и кроз један занимљив приступ и игру развијају своју радозналост и радују се даровима које им, кроз сазнање, наука пружа.

Поносан сам на све вас који сте већ сада, као ученици основних и средњих школа, изабрали пут науке и искрено се надам да ћете у наставку свог образовања остати на путу науке и откривања законититости природе и света који нас окружује. Захвалан сам свим учесницима што сте нама у локалној самоуправи пружили могућност да подржавамо један овако квалитетан догађај у коме и ми подједнако уживамо пратећи демонстрације експеримената које имамо прилику да видимо, па чак и научимо нешто ново приказано на креативан и занимљив начин.

Желим да искористим ову прилику да се захвалим Центру за развој образовања „Планета“ и нашој Гимназији „Вељко Петровић“ који су већ десет узастопних година истрајали у својој замисли и реализовали фестивал науке“ поручио је градоначелник.

Сваки Фестивал науке, па и Физи Бизи жели да приближи науку „обичним“ људима тј. да нешто што деца и млади перципирају као тешко, неразумљиво и недостижно учини управо супротним – лако разумљивим, занимљивим, и поврх свега неопходним како за њихов свакодневни живот, тако и за напредак друштва у целини.

Позивамо вас да посетите званичну страницу „Физи-бизи“ фестивала, како бисте погледали занимљиве експерименте или послушали неко од научно-популарних предавања: https://fizibizifest.wixsite.com/official?fbclid=IwAR3M0SLHw5NNTTdgftUBj5lXzfw7bXRuzWqG10VmZl0Y-tb-tkDXj4y9CaI.

Организатори Фестивала су Центар за развој образовања „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, уз подршку Центра за промоцију науке, Града Сомбора и Фондације Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор.

Званична интернет презентација