КОЛЕКТИВНИ ЖИГ КАО ОЗНАКА НА АУТЕНТИЧНОСТ И КВАЛИТЕТ ЛОКАЛНИХ ПРОИЗВОДА

Заменица градоначелника Љиљана Тица учествовала је данас на округлом столу под називом „Колективни жиг као ознака на аутентичност и квалитет“, који је одржан у организацији „Етно мреже“ и НАЛЕД-а.

Округли сто је организован онлајн, са темом заштите порекла и квалитета занатских производа, међу којима значајно место заузимају локални производи сомборског краја: Стапарски ћилим, Сомборски сир, Лемешки кулен и Бездански дамаст. Учесници су дискутовали о месту и значају оваквих производа за локалну привреду, као и начинима њиховог брендирања.

Овом приликом представљени су и наредни кораци чланица занатских удружења окупљених у „Етно мрежи“. Оне су успоставиле заједничке стандарде квалитета и у плану је њихово регистровање при Заводу за интелектуалну својину као Колективни жиг, што ће бити заједничка ознака њихових аутентичних производа и један од начина да се путем заједничког брендирања заштити културно наслеђе које Србија има и да се економски оснаже, углавном, жене које се баве стварањем ових рукотворина.