МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ ДОДЕЛИЛО 15 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПЕШАКА НА ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА У ГРАДУ

Локална самоуправа наставља са реализацијом пројеката који за циљ имају повећање безбедности свих учесника у саобраћају, а за ту намену је по Програму подршке у примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја за 2024. годину, Град Сомбор добио 15.000.000,00 динара бесповратних средстава од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Тим поводом, свечаном уручењу уговора о суфинансирању, присуствовала је заменица градоначелника Љиљана Тица.

Укупна средства за реализацију поменутог програма на територији града Сомбора износе 30.000.000,00 динара, од чега је Министарство обезбедило 15 милиона, а исто толико је и Град Сомбор издвојио из свог буџета.

Представницима 14 градова и општина који су добили средства, уговоре је свечано уручио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

„Влада Републике Србије заједно са 14 градова и општина инвестираће укупно 460 милиона динара у пројекте унапређења безбедности деце у зони школа, светлосне сигнализације, паркиралишта за инвалиде, системе за паметно управљање саобраћајем, динамичко мерење тежине возила у покрету и друге пројекте који ће локалне средине приближити концепту „паметног града““, истакао је Весић.

Када је реч о добијеним средствима, Град Сомбор ће средства уложити у реконструкцију 12 пешачких прелаза у ужем центру града који се налазе на Венцу војводе Живојина Мишића, Венцу војводе Радомира Путника, Венцу војводе Петра Бојовића и Венцу војводе Степе Степановића, као и пешачким прелазима на раскрсници Улице Самка Радосављевића и Стапарског пута, Самка Радосављевића и Арсенија Чарнојевића, те у Улици Филипа Кљајића.

У претходном периоду, односно у 2023. години, Град Сомбор је по истоименом Конкурсу добио такође средства у износу од 15 милиона динара од стране наведеног Министарства за Пројекат унапређења безбедности деце и пешака у зонама школа, чиме су изграђени паметни пешачки прелази код пет основних и три средње школе, а обухватају камеру за анализу тока саобраћаја и подну расвету на пешачким прелазима.