нов 29

МУЛТИСЕКТОРСКИ САСТАНАК ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДРОГА

Присутне је поздравила председница Скупштине града Сомбора Љиљана Тица

Удружење „Излазак“, у сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога Владе Републике Србије, организовало је данас Мултисекторски састанак. Овом приликом представљен је трогодишњи регионални пројекат „Бирам Опоравак“ који ће до краја 2019. године бити реализован у БиХ, Србији и Црној Гори, а у партнерству са Светском федерацијом против дрога (WFAD).

Испред Града Сомбора присутне је поздравила председница Скупштине града Сомбора Љиљана Тица и изразила задовољство што је и Сомбор обухваћен једном оваквом веома значајном и корисном едукацијом у тренутку када су у друштву евидентни проблеми особа које имају зависности различитих врста.

„У право зато што још увек постоје стереотипи и што особе које су зависници скривају и негирају проблем, постоје овакве едукације. Сматрам да особе које западну у такав проблем нису у стању саме да га реше, а друштво не може остати слепо поред таквих проблема“ истакла је председница Скупштине града Љиљана Тица.

Пројекат се реализује са циљем да се унапреде сервиси за особе с проблемом зависности, са акцентом на особе из мањих средина, као и  да се повежу сви актери унутар заједнице, кроз мултисекторску сарадњу и умрежавање, како би се особа у процесу опоравка од зависности заједничким напорима подржала и довела на место њеног максималног потенцијала. Један од циљева је да се мотивишу институције које немају директан контакт са зависницима да се на неки начин укључе и промовишу бесплатну и анонимну телефонску линију – кроз летке и плакате. Важно је да сви препознају зависност као  болест која је још увек веома  стигматизована и људи се тешко, због стида и негирања, одлучују да потраже помоћ у званичним институцијама, што је нарочито видљиво у мањим срединама где се сви познају.

Као једна од главних активности пројекта, успостављена је бесплатна и анонимна телефонска линија, веб страница www.biramoporavak.com и  бесплатно саветовалиште за проблематику злоупотребе дрога.

Представници Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије говорили су о важности мултисекторске сарадње као и о улози и надлежностима Канцеларије.

Послови информисања и односа са јавношћу

Званична интернет презентација