МЗ Бачки Брег

Југословенска 20

Бачки Брег

телефон: 809-013

имејл: mesnabackibreg@yahoo.com

Председник Савета МЗ: Славица Пест

Заменик председника Савета МЗ: Марин Тубић

Секретар МЗ: Јасна Кнежевић

Чланови савета: Владимир Николин, Игор Форгић, Дејан Горјанац, Марио Ивковић, Инес Кошец и Милорад Стојнић.

Месна заједница Бачки Брег налази се на крајњем северозападу општине Сомбор, удаљена од Сомбора 28 километара, на самој граници са Мађарском. 1967. године успостављен је међународни државни прелаз Бачки Брег – Херцег Сантово.

Први писани податак у којем се спомиње „Берег“ датира из 1319. године. 1503. године „Берег“ добија католичку жупу. Тек 1924. године све чешће се село води као Бачки Брег.
По последњем попису становништва у Бачком Брегу живи 1.388 становника од којих су се 738 изјаснили као Хрвати. Месна заједница Бачки Брег је једна од најмањих месних заједница у општини Сомбор. Немамо ни једну производну радну организацију нити занатску радњу. Становништво се бави земљорадњом, а мали број запослених путује у околна места на посао. У Бачком Брегу имамо основну школу са 118 ученика, предшколску установу са 23 предшколца, амбуланту, пошту, ветеринарску станицу, неколико мањих трговинских радњи и пар кафића. Друштвени живот се одвија углавном у културним и спортским организацијама.
1912. основано је ватрогасно друштво, које егзистира до данас. Чланови ДВД-а, мушка екипа пионира, освојила је на такмичењу 1959. године прво место у Југославији, 1996. године девојке у узрасту до 18 година постале су прваци државе, 1997. године друго место у Данској на међународном такмичењу ЦТИФ, те 1998. године брешке „ватрогаскиње“ постају првакиње света.
Од 1927. године у Бачком Брегу постоји Културно просветно друштво које је у прошлости често имало хрватски предзнак, а који и данас има и успешно егзистира под називом ХКПД С.С. Крањчевић, негујући и чувајући од заборава шокачке обичаје. Већ традиционални „Микини дани“ одржавају се сваке године са промењивим датумом, али то не умањује лепоту и општенародно весеље Брежана, када нам долазе у госте тамбурашки оркестри и фолклорне групе из земље и иностранства. У склопу ове манифестације одржава се и ликовна колонија на коју долазе познати сликари. Тога дана се одржава и такмичење у кувању рибљег паприкаша. У јануару сваке године одржава се још једна културна манифестација „Шокачко прело“.
Почеци фудбала у Бачком Брегу јављају се још 1923. године, а назив фудбалски клуб „Динамо“ добија 1946. године. У клубу су заступљени разни узрасти од пионира, јуниора, сениора до ветерана. Бачки Брег има и шах клуб који броји 34 члана, а успешно га води Јосип Декић ФИДЕ мајстор. 1990. године брешки шахисти основци били су прваци Војводине, а четврти у Југославији.
Ловци и риболовци такође имају своје друштво које активно ради, а брешки пензионери, пензионерске дане проводе у новореновираном дому, што значи да је културни и спортски живот у овој малој Месној заједници на завидном нивоу.
Бачки Брег слави црквену славу Светог Миховила 29.09. па ако падне у радни дан, „проштење“ се одржава у прву недељу после 29-тог.
Чувени Бајски канал, који једним делом протиче уз насељено место, стециште је заљубљеника природе и спортских риболоваца, а уједно и идеално место за купање у летњем периоду. Бачки Брег има свој водовод са два бунара, а о комуналној инфраструктури, одржавању месног водовода и осталим проблемима насељеног места бригу води Савет Месне заједнице

Званична интернет презентација