МЗ Бездан

25270 Бездан
Ул. Жртава Фашизмa бр. 3
Тел/фаx: 025/ 810-212

e-mail: mzbezdan@gmail.com  

сајт:   www.bezdan.org.rs

Савет МЗ: Терезија Мате, Дарко Косановић, Марта Киш, Корнелија Куновић, Евелин Бојић, Добош Атила, Борбала Варонги, Антониа Хорват Панда, Роберт Флес, Стеван Перић и Башић Милан

Секретар МЗ: Роберт Хорват

Председник Савета МЗ: Мате Терезија

Заменик председника: Дарко Косановић

Месна заједница „Бездан“ је организована за територију насеља Бездан. Бездан је насеље са 4.623 становника разне националне припадности и са веома разноврсним природним богатствима.

Бездан се налази на тромеђи три државе, Републике Србије, Републике Мађарске и Републике Хрватске. У нашој околини постоје пет викенд насеља са близу 700 викендица – Барачка, Корлатош, Шебешфок, Даражи фок и Сигет – а у самом насељу добро позната јодна бања са савременом опремом и базенима за лечење разних реуматских и ортопедских обољења. Самим тим је фреквенција наших и иностраних држављана веома изражена на нашем подручју. Бездан је заокружен природним водама, са Бајским каналом, са ДТД каналом, са каналом Бездан-Бечеј, са водотоком Плазовић и у удаљености од 5 км са реком Дунав, затим са шумама и пољима.

            До пре пар година, Бездан је био индустријско место са више од десетак јаких предузећа, данас, на жалост, поједине фирме су затворене, или првенствено услед приватизације раде само са веома смањеним бројем запослених. Већина наших грађана се бави индивидуалном пољопривредом, што је и доста развијена.

Кроз Бездан пролази велики канал Бездан-Бечеј, на којем сваке године у пролеће пролази међународна регата. Најлепша улица је у Бездану Каналска обала, са великом уређеном зеленом површином на самој обали истог канала, са изграђеним купалиштем, шеталиштем, тениским игралиштем и дечјим игралиштем. Ту се преко лета организује манифестација Подунавски дан културе  “Tројни сусрети”, где излагачи из Србије, Мађарске и Хрватске представљају своју културу и традицију, затим такмичење у кувању рибљег паприкаша. Током целе године чарде на Дунаву  очекују посетиоце са међународно познатим рибљим паприкашем и осталим специјалитетима.

Католички верници и безданска Римокатоличка црква на дан задње недеље у месецу октобру прослављају своју верску славу „Св. Симон и Јуда Тадеј“. Православни верници, 28 јуна прослављају верску славу „Видовдан“. Тим данима Бездан посећују преко хиљаду људи са разних крајева.

У Бездану има дечји вртић и основна школа у којима се одвија настава и на мађарском и на српском језику.

Имамо богат културни и спортски живот, по читавој земљи а и у иностранству су познати и признати по врхунским резултатима Бездански кајакаши и рукометаши. Бездан може да се похвали да има осам учесника Олимпијских игара

У Бездану је изграђено позориште са капацитетом за 330 гледалаца, које је и дан данас једно од најлепших и најопремљенијих у широј околини. Ту се приказују представе аматерских безданских глумаца КУД „Петефи Шандор“, а и разна гостовања са стране, као и традиционалне културне недеље „Петоспрег“ и Бездански позоришни дани.

Бездан је толико занимљиво место, које обавезно треба да посетите и видите!

Званична интернет презентација