МЗ Црвенка

Коњовићева 1

25.000 Сомбор

тел: 025/413-968

факс: 025/430-770

имејл: mzcrvenkaso@gmail.com

Секретар МЗ: Недељко Стојсављевић,

Председник Савета МЗ: Горан  Велебит

Заменик председника Савета МЗ: Георги Лазаров

Чланови савета: Весна Бјелајац, Илија Зелић, Мирко Стојсављевић, Станислава Јоцић, Милена Костић, Новак Вулин, Милан Проле, Кристина  Киш и Мирјана Видовић

Територијално МЗ „Црвенка“ се простире од улице Вере Гуцуње до Војвођанске улице (десна страна) и пет приградских насеља – салаша: Обзир, Билић, Ранчево, Милчићи и Шапоње.

Канцеларија МЗ „Црвенка“ се налази у улици Коњовићева број 1 у бившој згради Дечијег дома.

Материнско удружење из Сомбора (основано 1926. године) у недељу 6. новембра 1932. године у 11,00 часова осветило је темеље будућег Дечјег дома, на углу Венца Радомира путника и Коњовићеве улице. Новембра 1933. године подигнута је и стављена под кров

импозантна зграда Дома. Намена Дечијег дома била је збрињавање сиромашне деце без обзира на веру и националност. Дом је поседовао велику салу и позорницу, учионицу, спаваћу собу, гардеробу, купатило, трпезарију, кухињу, оставу, одељење за нудиљу, стан за домара, праоницу, дрварницу, терасу за сунчање, посебно одељење за болницу и остале нуспросторије. На челу Материнског удружења у том периоду била је Савка др Е. Григоријевић са потпредседницима – Милом Бикар и Вером Вукичевић, те благајницом Јулком Мандић.

Материнско удружење је током 1934. године у више наврата организовало акције за прикупљање средстава за доградњу Дечијег дома, а 07. децембра 1935. године уз свечану чајанку Дом је отворен. У згради Дома  06. априла 1965. године основана је МЗ „Црвенка“, коју грађани по навици називају трећи рејон.

Слава Месне заједнице се обележава 28. јуна на Видовдан,  на Видовданском тргу.

На територији МЗ налазе се два објекта ПУ „Вера Гуцуња“ у Коњовићевој и Војвођанској улици  и ШОСО „Вук Караџић“.

Деца са територије МЗ похађају ОШ „Никола Вукичевић“ која се налази на територији МЗ „Венац“ , успостављена је добра сарадња са њима и МЗ „Црвенка“ је школи уступила рачунаре које је добила из донације АДФ –а.

МЗ „Црвенка“, уз минималну надокнаду за трошкове одржавања уступа на коришћење велику салу и то ГКУД „Раванград“ (три пута недељно по четири часа) и Удружењу грађана „Пријатељи“ (једном недељно по шест часова), као и за потребе разних презентација, предавања и за друге сличне намене.

Званична интернет презентација