МЗ Растина

Солунских бораца 4

тел: 025/858-983

e-mail: mzrastina@mts.rs

 

Секретар МЗ: Душан Ђерић

Чланови Савета МЗ су: Милан Ивковић, председник, Сара Мирић, Соња Граховац – заменик председника, Драгана Пејиновић, Милош Мастиловић, Бошко Драгичевић, Горан Мирић, Данијела Мирић и Маја Прица.

МЗ „Растина“ је основана на територији насељеног места Растина које је једно од најмлађих насеља у општини Сомбор. Насеље је грађено у двадесетом веку од 1921. до 1927. године, а градили су га солунски добровољци који су плацеве и земљиште добили као награду за учешће у I светском рату. Насељено мести Растина се налази на северу наше Републике уз Мађарску границу удаљено од Сомбора око 25 км, и заузима површину од око 4 км 2.

Према садашњим показатељима у насељу живи око 500 становника у 150 домаћинстава, у које је урачунати и око 100 житеља из избегличког насеља која су смештени у 10 двојних објеката изграђених 2000. године.

У нашој МЗ не постоји ни један привредни субјекат индустрије, већ је главна и основна привредна грана пољопривреда којом се бави 90% становништва, и то углавном ратарском и сточарском производњом, а у последње време и производњом конзумне рибе, која се гаји у 8 рибњака укупне површине од око 5 ха. Иначе, у летњим месецима рибњаци се користе и за купање и рекреацију и то углавном млађе популације, па нам тако у тим месецима долази и омладина из свих суседних места.

Што се тиче комуналне инфраструктуре у МЗ, можемо да кажемо да је на завидном нивоу, пошто су све улице асфалтиране, свака кућа има нисконапонску електричну мрежу, водоводни прикључак и телефонски прикључак. Са градом Сомбором смо повезани са редовном аутобуском линијом, току дана има око 8 полазака и исто толико долазака и Сомбора

У МЗ постоји огранак основне школе „Лаза Костић“ из Гакова коју похађају ученици од I до IV разреда, а такође постоји и одељење предшколске установе и обе установе су смештене у објекат „Каштела“, зграде саграђене почетком XIX века, коју је саградила аустроугарска грофовска породица Редл. У склопу зграде је смештен и фудбалски клуб „Полет“. Поред фудбалског игралишта, имамо и игралиште за рукомет и одбојку тако да су задовољене све потребе за спортску рекреацију.

Поред наведеног, имамо и амбуланту здравствене заштите која ординира сваки дан, те шалтер поште и Месну канцеларију, као орган Општинског органа Управе.

Поред већ наведеног фудбалског клуба, постоји и шах клуб „Полет“, те Ловачко друштво „Јелен“, које броји око 50 чланова и које је веома активно у свом раду. Сваке године организују ловно-туристичке дане за госте из иностранства.

Поред наведеног ловног туризма, у МЗ се организује и сеоска слава, која се обележава 28. августа на Велику Госпојину, те се у фебруару месецу сваке године организује и сусрет Растинаца, сада већ традиционално окупљање.

Да би задовољили све своје потребе Растинци су установили и месни самодопринос како би се изградио Храм (црква) Успења пресвете Богородице. Изградња је завршена и у току су радови на унутрашњем ентеријеру.

Званична интернет презентација