дец 31

НЕМА ОРГАНИЗОВАНОГ ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ, НИТИ РЕПРИЗЕ-НЕОПХОДНО ЈЕ ДА СЕ ПОНАШАМО ОДГОВОРНО

У складу са препорукама Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 које је усвојила Влада РС, нема организованог дочека Нове године, нити репризе, а радно време угоститељских објеката  31. децембра и 1. јануара је до 18 часова.

У угоститељским објектима  није дозвољено непосредно извођење музике (музика уживо), а после 17.00 часова није дозвољена музика у било ком облику.

Подсећамо да  је због тренутне епидемиолошке ситуације и проглашене ванредне ситуације на територији града Сомбора забрањено организовање  свечаности и прослава, што значи да није дозвољено организовање дочека Нове године, нити репризе.

Наведено ограничење односи се на све угоститељске објекте  који пружају услуге исхране, пића и забаве (ресторани, кафићи, барови, клубови, кафане, чарде, гостионице, пивнице, пицерије, кафе посластичарнице, ноћни барови, кабаре барови, дискотеке и сл.), угоститељске објекте  који послују у оквиру бензинских станица (пумпи), као и на објекте  који пружају услуге смештаја (хотели, мотели, пансиони, туристички апартмани, кампови, преноћишта, коначишта, одмаралишта и сл.),  затим на кладионице коцкарнице и друге сличне објекте.

Комунална инспекција и комунална милиција ће обилазити угоститељске објекте и контролисати примену против епидемијских мера односно мера личне заштите од инфекције  (забрана организовања свечаности-прослава; забрану непосредног извођења музике-музика уживо;  ограничено радно време; ограничен број лица у просторији-4м2 по госту; за једним столом не може седети више од два лица; обавезни размак од два метра између столова; обавезна употреба заштитних маски од стране запослених и корисника услуга; одржавање физичког дистанце односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра и друге прописане мере).

У случајевима непоштовања противепидемијских  прописане су следеће казне:

  1. комунални инспектор  односно комунални милиционар одмах изриче усмено наређење да се испразни објекат-простор у коме је дошло до кршења прописаних мера односно објекат  прекида са радом;
  2. комунални инспектор односно комунални милиционар издаје прекршајни налог за који је прописана новчана казна: 300.000 динара за правно лице; 150.000 динара за предузетника; 50.000 динара за одговорно  лице у правном лицу; 30.000 динара за одговорно за примену мера личне заштите од инфекције и  5.000 динара за физичко лице;
  3. комунални инспектор односно комунални милиционар издаје прекршајни налог за непоштовање радног времена за које је прописана новчана казна 120.000 динара за правно лице, а за  предузетника 60.000 динара;
  4. комунални инспектор поднеси пријаву надлежном органу за учињено кривично дело-непоступање по здравственим прописима за време епидемије, а за које кривично дело је прописана новчана казна или затвор  до три године.

Град Сомбор и Штаб за ванредне ситуације града Сомбора  још једном најснажније апелују на грађане да покажу солидарност са здравственим радницима тако  што ће Нову годину обележити у свом дому, са својим укућанима. Неопходно је да се понашамо одговорно према себи и другима, поштујемо  донете мере  и водимо рачуна о свом и здрављу својих најближих.

Останите здрави и безбедни – код своје куће!

Званична интернет презентација