НОЋ МУЗЕЈА: ЈЕДИНСТВЕН ДОЖИВЉАЈ ИСТОРИЈЕ, КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ

„Ноћ музеја“ и ове године у Сомбору представила је посетиоцима богат програм у оквиру ког су приређене изложбе, представе, концерт и кореографске минијатуре, а манифестацију је званично отворила чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков.

У организацији Градског музеја Сомбор отворена је изложба „Загор из нашег сокака“ коју је приредио Светозар Анђел из Зрењанина, уз подршку Клуба љубитеља стрипова и Центара ПЕБ, а посетиоци су имали прилику да виде оригиналне табле стрипа „Загор” и радове неких од најпознатијих светских и домаћих стрип цртача. У дворишту Градског музеја публика је имала прилику да ужива у звуцима џез, блуз и фанк музике на концерту „Милан Петровић квартета“, а најмлађи посетиоци Музеја забавили су се у потрази за музејским благом.

Музеј Батинске битке код Бездана, представио је посетиоцима чувеног сомборског сликара Саву Стојкова у другачијем светлу, из периода Другог светског рата под називом „Сава Стојков извиђач и цртач 12. војвођанске ударне бригаде“, а Музеј подунавских Шваба отворио је изложбу „Улога и значај колонизације Немаца за развој Војводине“.

У организацији Културног центра „Лаза Костић“, који је за прошлогодишњу организацију награђен од стране манифестације „Ноћ музеја“, одржан је Базар рукотворина и традиционалних производа, а отворена је и изложба  „Лето без краја“ српског уметника Живка Ђака. Аутор изложбе је Јерко Денегри, а поставка ће у Галерији Културног центра трајати до 4. 6. 2022. године. На истом месту, публика је имала прилику да види и кореографску минијатуру „О љубави“ Александре Аризановић, чија ауторска представа „Врпца“ је такође одиграна у оквиру „Ноћи музеја“ на Тргу Светог Тројства.

Галерија „Милан Коњовић“ представила се изложбом акварела и цртежа „Стилизација форме“, а у простору галерије је изведена и кореографска минијатура „Екологија односа“ Мине Ћирић.

У оквиру Манифестације „Ноћ музеја“ у Народном позоришту Сомбор, изведена је представа „Коронирајмо“, „Пан театра“ из Београда.

Манифестација је почела већ у 11 часова отварањем Базара рукотворина и традиционалних производа у организацији Културног центра „Лаза Костић“, где су се представила удружења и произвођачи уникатних и ручно рађених производа.

И ове године у суботу 14. маја, богатим програмом позваће посетиоце у Сомбору да завире у свет историје, културе и уметности.

Очекује нас отварање изложби: „Загор из нашег сокака“ у Градском музеју Сомбор; „Улога и значај колонизације Немаца за развој Војводине“ у Музеју подунавских Шваба; „Сава Стојков извиђач и цртач 12. војвођанске ударне бригаде“ у Музеју Батинске битке код Бездана; „Лето без краја“ у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ и „Стилизација форме“ у Галерији „Милан Коњовић“.

Поводом Ноћи музеја биће изведене представа „Коронирајмо“ у Народном позоришту Сомбор и представа „Врпца“ на Тргу Светог Тројства, концерт „Милан Петровић квартета“ у Градском музеју, Базар рукотворина у Змај Јовиној улици, као и потрага за музејским благом намењена најмлађима у Градском музеју Сомбор.