НОВИ ЦТ АПАРАТ У СОМБОРСКОЈ БОЛНИЦИ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић указала на добру сарадњу и велику подршку секретаријата и Владе

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић указала на добру сарадњу и велику подршку секретаријата и Владе

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић извршио је и званичну примопредају новог ЦТ апарата у Хируршком блоку Опште болнице „Др Радивој Симоновић“. Нови ЦТ – 16 „слајсни“ скенер са комплетном пратећом опремом вредан је 33 милиона динара, а набављен је средствима добијеним по конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство. Данашњем обиласку новог ЦТ скенера присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Др Драган Растовић, в. д директора сомборске болнице.

Приликом примопредаје апарата др Зоран Гојковић је истакао да је у претходне две године Покрајинска влада за функционисање и набавку нове опреме и инфраструктурне радове у сомборској болници издвојила 147 милиона динара. „Ми испуњавамо оно што смо зацртали пре две и по године, а то је да све опште болнице на територији Војводине имају нову, савремену дијагностичку опрему. Како сам обавештен, у Сомбору нема више листи чекања за дијагностичке процедуре и знатно је убрзан процес рада радиолошке јединице. Независно од свега овога ускоро крећемо и у процес реконструкције и адаптације свих објеката ове болнице, тако да нас очекују озбиљни грађевински захвати“  најавио је покрајински секретар за здравство и додао да се никако не сме заборавити много битна чињеница да је у протекле две године у сомборску болницу примљено  24 млада лекара, а запослено је више од 50 медицинских техничара. У овом тренутку болница има 37 лекара који су на специјализацији и  отворен је конкурс за још девет специјализација. „То је оно на чему инсистирамо, јер поред свих улагања морамо да мислимо на младе лекаре и на убрзано запошљавање, као и на њихове шансе да остану овде и да квалитетан кадар брине о здрављу наших грађана“, истакао је др Зоран Гојковић.

Др Драган Растовић, в. д директора сомборске болнице, рекао је да је Покрајински секретаријат прошле године издвојио изузетно велика средства за обнављање опреме и куповину нове, али да су велика улагања и у младе кадрове. За смештај новог скенера Општа болница Сомбор је сопственим средствима финансирала адаптацију простора.

 Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић подсетила је да је локална самоуправа прошле године урадила много тога и по питању примарне здравствене заштите.

„Отворили смо нову амбуланту у насељу Гоге, комплетно је обновљена амбуланта у Мирној улици, а свакако ћемо наставити са овом добром праксом и ове године. Велико нам је задовољство што имамо квалитетну подршку секретаријата и Владе са којима смо много тога доброг урадили“ истакла је Душанка Голубовић. По њеним речима остваривање добре примарне заштите је мање болно и много једноставније, ефикасније и јефтиније што значи и мање потребе за секундарном заштитом. У том смислу градоначелница Сомбора је најавила да ће на следећој седници скупштине града одборници размотрити и План јавне политике здравства, кроз који су детаљно у сарадњи са значајним факторима за здравље становништва,  гледали да плански и систематски раде како на превентивној заштити тако и на заштити здравља становништва у граду уопште, рекла је градоначелница и додала да је задовољство видети како се подиже ниво здравствене заштите у Сомбору

Начелница Службе за радиолошку дијагностику др Марта Стић – Вуковић, објаснила је колико је за ову службу, али и за пацијенте, значајна набавка новог ЦТ скенера.

„Овај апарат је прилично брз и може много ствари да уради, јер су на њему  много бољи софтвери него на старијем моделу. Највећи проблем са претходним апаратом заправо био је тај што је он већ био репарисан када је стигао и догађали су се чести кварови због којих није радио по неколико месеци. Због тога су постојале и листе чекања. Са новим апаратом смо решили те проблеме, а у наредном периоду ћемо имати и више лекара. Према плану, у нашој служби биће 11 радиолога и највероватније ћемо радити на оба ЦТ апарата. Према  предвиђању имаћемо око 30 прегледа дневно, што је сасвим довољно за потребе наших пацијената“ истакла је др Марта Стић – Вуковић.

У сомборској болници се на ЦТ скенеру годишње прегледа око 5.500 пацијената и уради више од 8.500 снимака.

Послови информисања и односа са јавношћу