Povratak na Спорт

Спортски савез

Спортски Савез града Сомбора основан је и активно делује од 1997.године. Примарни циљеви савеза су омасовљење и развој спорта у општини, а посебан акценат се даје афирмацији и раду са најмлађим узрасним категоријама деце и младих.

На територији града Сомбора ради 120 спортских организација-клубова, од тога 79 клубова се суфинансира из Буџета Града Сомбора. Суфинансира се и 27 манифестација, а издвојене су и накнаде за стручно педагошки рад ( 1 са пуним радним временом и 10 са пола радног времена), као и стипендирање младих и перспективних спортиста ( 2 пионирске, 2 кадетске, 4 јуниорске и 4 сениорске).

У активности Спортског Савеза града Сомбора улази и реализација плана и програма Школских Спортских Такмичења чији је носилац Савез за Школски Спорт и Олимпијско Васпитање Србије. У оквиру поменутих активности Спортски Савез Општине Сомбор реализује Општинска школска такмичења у следећим спортовима: мали фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, пливање, стрељаштво, стони тенис, атлетика, спортска гимнастика, као и поједина окружна, међуокружна и републичка. У школској 2008/2009.години савез је био домаћин Републичког Школског  Првенства у Рукомету за омладинке на којем је Средња Медицинска Школа из Сомбора освојила прво место.

Савез сваке године учествује у реализацији пројекта Покрајинског Секретаријата за Управу, Прописе и Националне Мањине под називом „Куп Толеранције“ на коме учествује више стотина ученика основних и средњих школа.

Традиционално савез организује манифестацију „Избор Спортисте Године Града Сомбора“.
Завршна свечаност доделе награде „Јован Микић Спартак“ која спада у најзначајније спортске догађаје у АП Војводини одржана је у организацији Спортског Савеза Општине Сомбор.

Председник Спортског Савеза је Жика Гојковић, а секретар Имре Ото.

Спортски објекти. Град  Сомбор има 78 отворених спортских терена, 37 у граду и 41 на селима; 14 затворених (покривених) објеката у граду и 15 на селима, укупно 29 објеката. У граду има укупно 51 објекат, а на селима 56, заједно у целом граду  107 објеката (један објекат на хиљаду становника). Капитални спортски објекти у граду Сомбор (9) су у саставу Спортског центра „Соко“ и они су у девастираном стању, све више пропадају, нефункционални су услед дугогодишње небриге и недовољних финансијских средстава за квалитетније текуће и капитално одржавање објеката. Упркос тим проблемима, Спортски центар (Установа за физичку културу) је јавни сервис, јер обезбеђује бесплатни тренажни процес и спортска такмичења већини квалитетнијих спортских клубова и бесплатну наставу физичког васпитања деци и младима за четири средње и једну основну школу. Важно је напоменути да је град Сомбор међу првима у Војводини и бившој Југославији имао спортску халу 1970. године и затворени пливачки базен 1980. године, а Соколски дом 1927. године.

Званична интернет презентација