ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА СОМБОРА И ВОЈВОДИНЕ МАТИЦИ СРБИЈИ

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић

У  Народном позоришту Сомбор синоћ је поводом обележавања 100 година од присаједињења Сомбора и Војводине матици Србији, одржан сценско-музички програм под називом „Велики дани 1918“.

Пре самог почетка програма, присутне је у име града Сомбора, поздравила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је овом приликом истакла да нас жртва коју су тада поднели грађани Сомбора, обавезује да овај дан никада не заборавимо и да га славимо као прекретницу у животу, не само Сомбораца него и свих грађана Србије.

„На данашњи дан 1918.године Прва чета српске војске ушла је у град Сомбор. Српска војска на челу са Мајором Николом Илићем Бајком одмах је преузела власт а део те власти, оно цивилно препустила је месном народном одбору које је формирано неколико дана раније, тачније 5.11.1918.године. На челу тог већа били су Др Јован Лалошевић и Антон Бошњак као представници Српског и Буњевачког народа који су чинили 2/3 становништва Сомбора.

У жељи и вери  да спроведу Вилсонову идеју о праву на самоодређење народа и да наставе развој своје локалне заједнице у оквиру националне државе, они су искористили овај политички и историјски моменат 1918. године и на тај начин донели одлуку да се присаједине матици Србији. У томе велики допринос имала је и српска војска која је на данашњи дан 1918. године ушла у наш град а Сомборци су свој немерљив допринос дали и на Великој Народној скупштини која се одиграла 25. новембра у Новом Саду када је и званично донета одлука о присаједињењу Војводине матици Србији!  .“ Истакла је градоначелница и додала да је овај чин био веома значајан за српски народ јер требамо знати да „ Срби дуго векова нису имали своју државу и колико је само снаге требало да кроз те векове очувају своју веру, традицију, историју, обичаје и своју посебност и да данас будемо оно што други нису. Отуда нас ова жртва и пожртвовање свих оних који су учествовали и залагали се за очување националног идентитета и данас  обавезује и подсећа да треба да чувамо и национални идентитет и национални дух и понос. Из свих тих разлога желимо да тако наставе и будуће генерације, да чувамо Србију и Сомбор у њој.“ Истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Драмску окосницу програма под називом „Велики дани 1918“ чинила је реконструкција догађаја који су се збили непосредно пре уласка српске војске у Сомбор. Видели смо једну типичну сомборску породицу која је на дан своје славе угостила најугледније Сомборце тог времена који су на хумористичан начин коментарисали тадашњу дневно политичку сцену код нас али и у свету. Паралелно са њима , пратили смо и једну узбудљиву, типично сомборску, породичну драмску причу у којој су поред познатих сомборских глумаца Саше Торлаковића, Биљане Кескеновић, Срђана Алексића и других, учествују и Мешовити хор сомборског певачког друштва као и оркестар Душана Гладића из Апатина.

                                                             Послови информисања и односа са јавношћу