ОДРЖАН „БОДРОГ ФЕСТ 2018“

У Бачком Моноштору протеклог викенда, у два фестивалска дана, 10. и 11. августа, одржан је „Бодрог фест 2018“. И ове године на сада већ четрнаестом по реду „Бодрог фесту“  кроз старе занате, традиционална јела и пића, старе ношње и обичаје, игре и песме промовисани су традиција и култура овог поднебља.

Првог дана фестивала, осим осталог организовано је такмичење у кувању рибљег паприкаша-Бодрошки котлић а прву ватру упалила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.  Уз музику Тамбурашког ансамбла „Још ову ноћ“ из Новог Сада и “Fish vibes” из  Апатина такмичило се стотињак кувара свих узраста мушког и женског пола из Моноштора, Апатина, Сомбора, свих околних места и из Републике Хрватске.

Током два фестивалска дана кроз Бачки Моноштор прошло је преко 10.000 хиљада посетилаца, кажу организатори у МЗ „Бачки Моноштор“ и додају да су задовољни и фестивалом и гостима, од којих свакако међу првима истичу представнике локалне самоуправе која је препознала значај овог фестивала и финансијски га подржава.

Другог дана фестивала у оквиру целодневног програма могло се чути и видети много тога, одржане су радионице за децу, наступи културно уметничких друштава, хорова, изложбе, богата гастрономска понуда, традиционални домаћи производи, а оно што је ове године дало печат другом фестивалском дану је свакако Фијакеријада.

Наступом мажореткиња из Сонте кренуло је свечано отварање фестивала, након чега је традиционално коњаник Стипан Ђипанов предао рапорт заменику градоначелнице Антониу Ратковићу који је изразио захвалност свима који су учестовали у организацији „Бодрог феста“ манифестацији која на најлепши начин осликава традицију и културу овог поднебља. Град је препознао значај манифестације која је препозната не само у Србији него и шире те ће је и у наредном периоду подржавати. Бодрог фест је службено отворен. У поворци од двадесетак јахача и двадесет коњских запрега продефиловали су момци и девојке из Суботице, Стапара, Бездана, Брега, Дорослова, Телечке, Црвенке и Сомбора. Проглашени су најистакнутији коњаници, најлепша запрега, похваљен је најмлађи и најстарији учесник, а исти су примили и лепе трофеје.

Вече и „Бодрог фест 2018“ је завршен концертом ансамбла “Ad Libitum” и рок концертом “Trilogy”. До следећег „Бодрог феста“ када Бачки Моноштор постаје центар света, домаћини шаљу поздраве и поручују да су гости у Моноштору увек добро дошли.  Истина, не кува се сваке вечери стотињак рибљих паприкаша на отвореном, али неколико сигурно, а за путника намерника увек се пронађе нешто интересантно да се проба и види, можда орао белорепан, црна рода, патка њорка, видра или најбројнија популација европског јелена у Србији.

                                                                         Послови информисања и односа са јавношћу