ОДРЖАН ИСТОРИЈСКО – КЊИЖЕВНИ СКУП „СЕЋАЊЕМ У ВРЕМЕ БУДУЋЕ“ У КЉАЈИЋЕВУ

У Кљајићеву је одржан трећи по реду историјско – књижевни скуп „Сећањем у време будуће“, који се организује уочи обележавања дана Светих српских новомученика Јасеновачких. Скупу је претходило полагање венаца на спомен – обележје народном хероју Милошу Кљајићу, палим жртвама у Народно – ослободилачкој борби, као и палим ратницима у последњим ратовима крајем минулог века у бившој Југославији. Венац су положили председница организационог одбора и помоћница градоначелника Града Сомбора за област економског развоја и туризма, Јована Миљевић, градски већник за област комуналне делатности и инвестиција, Ђорђе Зорић и градски већник за област руралног развоја, Срђан Савић, новинар и оснивач двомесечника „Глас Крајине у Војводини“, Милан Ливада, Милорад Буха и представници војске Републике Србије у пратњи учесника и чланова ове манифестације.

Скуп је организован у сали некадашњег биоскопа у Кљајићеву. После интонирања српске химне „Боже Правде“, у извођењу Хора „Теслини славуји“, Основне школе „Никола Тесла“ из Кљајићева, председница организационог одбора и помоћница градоначелника Јована Миљевић, у свом уводном обраћању, поздравила је присутне госте и рекла нешто више о овом догађају.

„Велико ми је задовољство што могу и ове године да вас поздравим у име Организационог одбора овог скупа, у име Града Сомбора и у своје лично име и пожелим добродошлицу на наш скуп. У жељи и намери да дамо свој допринос култури националног сећања, чему припада и трајни спомен на српска страдања кроз историју, приређујемо Трећи историјско – књижевни скуп, Спомен на српска страдања у славу Светих српских новомученика Јасеновачких“, изјавила је Миљевић.

Присутним гостима се обратио и Милан Ливада, оснивач гласила Удружење грађана „Завичајна група Крајина – Војводина“, уједно и иницијатор покретања двомесечника „Глас Крајине у Војводини“, где се укратко бави бележењем најзначајнијих догађаја, важних за живот Крајишника на овим просторима. Поред њега, обратио се и Горан Шарић, историчар и теолог.

У културно – уметничком делу, наступала је изворна певачка група из Културно – уметничког друштва „Ђурђевак“ из Кљајићева.