ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПОВЕЗАНИ ЗА БОЉЕ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ“

У Великој сали Скупштине града Сомбора, данас је одржан округли сто под називом „Повезани за боље ментално здравље младих“.

Округли сто је окупио представнике Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Омладинског савеза удружења „OPENS“ из Новог Сада, Сомборског едукативног центра, као и „UNICEF“ Србије, који су дискутовали о тренутном стању менталног здравља младих са акцентом на утицај недавних трагичних догађаја. Бојана Јевтовић, представница „UNICEF-а“ Србије, пренела је досадашња искуства, стављајући акценат на последице које је пандемија, изазвана „COVID-19“ вирусом, оставила на младе.

Данас, готово четвртина младих људи широм света бори се са неким проблемом који је повезан са менталним здрављем, а још је више оних који свакодневно наилазе на бројне изазове који до таквих проблема могу довести.

Помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину, Винко Бурнаћ, истакао је подршку коју секретаријат пружа цивилном сектору, те локалним самоуправама у циљу доношења што адекватнијих мера за побољшање положаја младих у Србији, док је помоћник градоначелника Сомбора, Бранислав Сворцан, нагласио да Град Сомбор већ готово дванаест година подстиче, између осталог, очување и јачање менталног здравља код младих, кроз реализацију ЛАП-а за децу и ЛАП-а за младе. „Након отварања Омладинског центра у Сомбору, које очекујемо у јесен, биће основан и Клуб за ментално здравље младих, као место у којем ће имати доступног саговорника за превазилажење проблема са којима покушавају да се изборе сами, те у склопу којег ће бити реализовани бројни програми психолошке подршке менталном здрављу младих“, истакао је помоћник градоначелника Сомбора.